Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Обмінники зобов'язали приймати старі та зношені банкноти

Обмінники зобов'язали приймати старі та зношені банкноти фото

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників у зв'язку з частими випадками, коли в українців відмовляються приймати старі чи зношені банкноти доларів.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Зокрема, Національний банк скасував вимоги щодо частково пошкоджених банкнот. 

"З банкнотами, які мають ознаки значного зношення, мають здійснюватися операції інкасо за тарифами банків та небанківських фінансової установ."

Водночас варто зазначити, що банки та небанківські обмінники все ще можуть відмовити у прийомі банкнот іноземної валюти, однак лише у разі, якщо такі банкноти є сильно пошкодженими (наприклад, розірваними навпіл, обпаленими, зафарбованими, або такими, що мають суттєві друкарські дефекти). Банки та небанківські установи, які проводять такі операції, повинні обов’язково розмістити в касі в доступному для клієнтів місці чіткий перелік ознак значного зношення банкнот, тарифи інкасо (процедури, яка передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту).

Крім цього Національний банк наголосив, що банкам та небанківським фінансовим установам прямо заборонено встановлювати будь-які обмеження  щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти, яка є законним платіжним засобом на території відповідної держави (для долара США - це всі американські долари, випущені після 1914 року). В разі порушення такі дії розцінюватимуться як потенційна ознака шахрайської діяльності.

Також Національний банк посилив контроль за банками та небанківськими обмінниками, на які скаржилися українці у своїх зверненнях до регулятора. Зокрема, НБУ, в залежності від рівня вчиненого правопорушення, з дотриманням принципу адекватності, застосовуватиме заходи впливу, які передбачають максимальний розмір штрафу:

  • до банків – у розмірі до 400 000 грн і планується його збільшення за суттєві порушення;
  • до небанківських фінансових установ – у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.

 У разі порушення прав споживача банком або небанківською фінансовою установою споживачеві варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Національного банку. Детальну інформацію про оформлення звернення до Національного банку можна знайти тут

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: