Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В Енергоатомі розповіли, якими будуть наслідки в разі підриву окупантами охолоджувача на ЗАЕС

В Енергоатомі розповіли, якими будуть наслідки в разі підриву окупантами охолоджувача на ЗАЕС фото

Днями глава розвідки Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували ставок-охолоджувач станції. Якщо систему охолодження пошкодити, можуть виникнути "значні проблеми", наголосив голова ГУР. Але в "Енергоатомі" кажуть, що ставок-охолоджувач підірвати практично неможливо, і що поки нової безпосередньої загрози для енергоблоків немає. Однак вона може виникнути, якщо окупанти вдадуться до якихось додаткових дій.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін оцінив небезпеку мінування та ймовірність підриву охолоджувача на захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС.

В інтерв'ю РБК-Україна Котін розказав, що дані про мінування окупантами охолоджувача ЗАЕС з’явилися доволі давно — після захоплення станції країна-терорист почала мінувати периметр і берегову частину  де вона приєднується до Каховського водосховища. І саме там розташована лінія басейну – вона повністю приєднується до водосховища.

«Не можу сказати, що замінована саме гребля ставка-охолоджувача. Але те, що там [на станції] є мінування, ми підтверджуємо», — сказав він.

Президент Енергоатома додав, що майже неможливо провести підрив так, щоб із басейну почала виходити вода. Навіть якщо вода залишиться на рівні 12,8 метрів, цього вистачить для роботи енергоблоків у режимі «холодного зупину».

«Якщо навіть підірвати, то у ставку залишиться „мертвий“ рівень води у 12,8 метрів. Уся вода звідти не вийде. Вона потім може сама здренувати через землю. Але йти вона буде по одному сантиметру на тиждень. Тож для спустошення басейну теоретично знадобляться роки… Якщо говорити про підрив греблі, ви її просто не підірвете. Там кубічні кілометри землі. Як це підірвати? Якщо підірвати шандору або просто її відчинити, все одно вода залишиться на нижньому рівні в 12,8 метрів», — пояснив він.

Котін також сказав, що підрив басейну — «далеко від того, щоб завдати шкоди» ЗАЕС, і російські терористи можуть створити небезпечну ситуацію «набагато простішими способами».

«Після того, що було зроблено на Каховській ГЕС, нічого гарантувати не можна. Насправді багато чого можна зробити, щоб нашкодити. І це не тільки щодо ставка. На станції дуже багато ядерного матеріалу», — пояснює він.

На запитання, чи є загроза безпеці станції саме через мінування басейну Котін відповів — «Якщо є ймовірність вибуху, то загроза, звісно, є. Вона є постійно. Рашисти можуть зробити будь-що, що може призвести до ядерної катастрофи. Але безпосередньо загрози зараз, якщо не буде додаткових дій з їхнього боку, немає».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: