Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зникнення батискафу "Титан": знайдено уламки, членів екіпажу оголошено загиблими

Зникнення батискафу "Титан": знайдено уламки, членів екіпажу оголошено загиблими фото

19 червня стало відомо, що в Атлантичному океані зник зв'язок з підводним апаратом, який доставляв туристів на глибину для огляду останків Титаніка. Ввечері, 22 червня Компанія-оператор зниклого підводного човна "Титан" заявила, що вважає членів екіпажу судна загиблими. Подробиці, які відомі на цей час.

19 червня в Атлантичному океані пропав батискаф з туристами, які оглядали уламки "Титаніка". Затонулий у 1912 році корабель лежить на дні Атлантики на глибині 3800 метрів приблизно за 600 км від канадського узбережжя Ньюфаундленду. Невеликі підводні човни іноді доставляють туди заможних туристів і експертів, охочих своїми очима побачити знаменитий "Титанік".

Батискаф "Титан" вийшов із порту Ньюфаундленду майже тиждень тому. 18 червня, пройшовши 400 морських миль океаном, він досяг місця загибелі "Титаніка". О 09:00 за місцевим часом "Титан" почав занурення в корабель, що затонув, і майже через дві години перестав виходити на зв'язок. Підйом апарату на поверхню океану, запланований на 18:10 за Києвом, не відбувся. О 18:35 рятувальники США та Канади розпочали спільні пошуки зниклого "Титану". У екіпажу "Титану" кисню для дихання було десь на 90 годин – приблизно до 14:00 22 червня.

Дещо раніше в медіа з'явилися повідомлення, що під час обстеження океанського дна в районі занурення зниклого батискафа "Титан" виявлені уламки, які, можливо, є його опорною рамою та кормовим люком.

Розвідка в районі зникнення "Титану" проводилася за допомогою керованого з поверхні підводного пошукового модуля, який оснащений камерами та гідролокатором.

"Титан" мав спуститися до залишків "Титаніка", що лежали на дні, в цьому районі безліч уламків загиблого в 1912 році трансатлантичного лайнера, і знайти серед них на глибині близько 4 км уламки батискафа досить складно. Однак область аварії корабля ретельно обстежена за минулі десятиліття, більшість уламків "Титаніка" нанесені на схеми, що дещо полегшувало завдання рятувальників.

Видимість внизу обмежена лише кількома метрами. Пошуки тим складніші, що в разі відключення електроенергії сильні підводні течії могли змістити "Титан" на відстань до 30 км.

Ввечері 22 червня компанія-оператор зниклого підводного човна "Титан" OceanGate Expeditions заявила, що вважає членів екіпажу судна загиблими.

На борту "Титана" перебували британський бізнесмен Хеміш Хардінг, бізнесмен із Пакистану Шахзада Давуд та його 19-річний син, а також засновник компанії OceanGate Стоктон Раш та французький дослідник Поль-Анрі Наржоле.

"Ці люди були справжніми дослідниками, які розділяли особливий дух пригод та глибоку пристрасть до дослідження та захисту Світового океану. Наші серця з цими п'ятьма душами та кожним членом їхніх сімей у цей трагічний час", - заявили там.

Пізніше Пол Хенкінс, директор відділу рятувальних операцій та океанічної техніки ВМС США, заявив, що дистанційно керований апарат знайшов «п’ять різних великих уламків» підводного апарату «Титан». За його словами, уламки "відповідали катастрофічній втраті барокамери" і, у свою чергу, "катастрофічному вибуху".

«Дистанційно керовані транспортні засоби залишаться на місці події та продовжуватимуть збирати інформацію», - сказав  контр-адмірал, командуючий першим округом Берегової охорони США Джон Могер. Він також додав, що агентство з часом матиме більше інформації про те, що пішло не так.

Білий дім подякував Береговій охороні США та міжнародним партнерам за пошуково-рятувальні роботи підводного апарату, який зник безвісти на шляху до уламків Титаніка.

«Це стало свідченням майстерності та професіоналізму, які чоловіки та жінки, які служать нашій нації, продовжують демонструвати щодня», — сказав речник Білого дому.

Представник Білого дому також висловив співчуття сім'ям п'яти пасажирів на борту підводного апарату.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: