Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Щотижня ми вдихаємо стільки мікропластика, скільки вистачило б на виготовлення пластикової картки

Щотижня ми вдихаємо стільки мікропластика, скільки вистачило б на виготовлення пластикової картки фото

Вчені з Австралії з'ясували, що люди щотижня вдихають мікропластик, якого вистачило б на створення кредитної картки. Дослідники попереджають, що він може становити більшу загрозу здоров'ю людини, ніж раніше, особливо для дітей.

Про це повідомляє портал Study Finds.

Пластикові відходи, після потрапляння в навколишнє середовище, піддаються впливу океанічних течій, вітру й ультрафіолетового випромінювання. Унаслідок пластик розщеплюється на дрібні частки — мікропластик.

Фізики змоделювали рух частинок мікропластику через верхні дихальні шляхи людей. Вони досліджували рух частинок різних форм та розмірів – від сферичних до тетраедричних та циліндричних – в умовах повільного та швидкого дихання. Виявилося, що люди можуть вдихати приблизно 16,2 частинки мікропластику щогодини. Він збирається в носових порожнинах та ротовій частині глотки.

«Мільйони тонн мікрочастинок пластику виявлені у воді, повітрі та ґрунті. Глобальне виробництво мікропластику стрімко збільшується, а щільність мікропластику у повітрі значно зростає. У 2022 році дослідники вперше виявили мікропластик глибоко в дихальних шляхах людини – це викликає стурбованість серйозною небезпекою для здоров'я дихальних шляхів», – зазначив автор дослідження Мохаммад С. Іслам із Технологічного університету в Сіднеї.

У 2022 році вчені вперше виявили мікропластик у крові людини після того, як дослідження виявило його сліди майже у 80 відсотків донорів.

Шокуюче відкриття було зроблено групою голландських учених, які виявили частки у 17 із 22 зразків крові. Дослідження було опубліковано в журналі Environmental International після того, як група вчених із Вільного університету Амстердама досліджувала кров 22 анонімних добровольців та перевірила її на п'ять типів звичайного пластику. Сюди входять ПЕТ, поліпропілен та полістирол.

Дослідники кажуть, що діти починають поглинати мікропластик ще в утробі матері. У процесі дослідження мікропластик був виявлений усередині людської плаценти, а також у новонароджених немовлят. Про це повідомляли EurekAlert.

На думку вчених, мікропластик може становити для дітей ще більшу небезпеку, ніж для дорослих.

"Ймовірно, діти більше схильні до впливу мікропластику, ніж дорослі люди, як і впливу багатьох інших токсичних хімічних речовин з навколишнього середовища. Ніхто не може назвати точну кількість мікропластику, яку проковтують діти. Але кілька досліджень показують, що діти починають поглинати мікропластик ще в утробі матерів. І це дуже непокоїть", – каже автор проведеного дослідження, нейробіолог із Норвезького університету науки та технологій Кам Шріпада.

Результати дослідження вкотре підтверджують масштаби поширення мікропластику у світі та потенційну небезпеку, яку він несе. Поки що було проведено недостатньо досліджень про вплив мікропластику на здоров'я дітей. Але вчені попереджають, що уникнути ризику практично неможливо. Ціла низка факторів, включаючи мікропластик у домашньому пилу або продуктах харчування, роблять завдання майже неможливим.

Щоправда, деякі рекомендації все ж таки можуть допомогти. Вчені радять батькам обмежити кількість їжі для дітей, яка стикається з пластиком, а також стежити за тим, щоб у будинках регулярно робили вологе прибирання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: