Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи безпечно користуватися Telegram, TikTok та Viber розповіли у кіберполіції

Чи безпечно користуватися Telegram, TikTok та Viber розповіли у кіберполіції  фото

Чи безпечно користуватися деякими застосунками та як не потрапити на гачок російських спецслужб у месенджерах розповів начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Нацполіції.

До використання месенджерів треба раціонально підходити. Мається на увазі не перекидати якісь чутливі дані, якщо є застереження відносно його користування, видаляти таку інформацію.

Про це «Українському Радіо» розповів начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Національної поліції Євгеній Дороганов.

«У кожному месенджері, в тому числі в Телеграмі, є свої види шифрування. Найпоширеніший вид наскрізного шифрування – це end-to-end encryption. Тобто повідомлення від користувача A не затримується на сервері, а одразу потрапляє в зашифрованому вигляді до користувача B. І тільки на пристрої користувача B можна таке повідомлення розшифрувати. Це дійсно є один із ступенів захисту.

Щодо Павла Дурова (творець месенджеру Телеграм – ред.), дійсно, ця особа є росіянином. Говорили, що у нього були якісь стосунки з путіним або спецслужбами рф. Зараз це на рівні десь чуток. Але я радив би користуватися все-таки іншими месенджерами. Їх, дякувати, є велика кількість, це Сігнал, це Воцап, це вже на крайній випадок Телеграм. Але знову ж таки, треба враховувати те, що люди скоріш за все користуватимуться Телеграм. Чому? Тому що майже всі новини зараз там. Я навіть сам часто бачу, що коли починаються ракетні обстріли, люди заходять у Телеграм і моніторять новини. Тобто треба просто раціонально підходити до використання такого месенджера, знаючи, що потенційно він може контролюватися спецслужбами рф. Мається на увазі не перекидати якісь чутливі дані, якщо є застереження відносно його користування, видаляти таку інформацію.

А Вайбер?

Вайбер купила компанія "Ракутен". У принципі, фактів, які б підтверджували, що Вайбер краде з вашого пристрою інформацію або розкриває ваші дані, немає. Але знову ж таки, можна будувати якісь ланцюжок логічний.

Тік-ток?

Я тік-током не користуюся. У мене позиція громадянська. Я не хочу підтримувати цю мережу, бо вона, наприклад, блокує деякі хвилі розповсюдження інформації, яка стосується прав людини, а пропагандистські відео, які культивують сучасну політичну систему в Китаї, навпаки, підживлює і поширює.

Як загалом не потрапити на гачок російських спецслужб у месенджерах?

Російські спецслужби зазвичай використовують ті самі методи заволодіння інформацією, як звичайні кібершахраї або хакери. Бо це держава-шахрай. До речі, на арену вийшов останнім часом фішинг під виглядом різних телеграм-ботів. Буквально декілька тижнів тому Департамент кіберполіції проводив санкціоновані обшуки щодо організованої групи злочинців, які створили низку телеграм-каналів під виглядом ДТЕК. Пам'ятаєте, коли був блекаут, з'явилася велика кількість телеграм-каналів, в яких можна було перевірити своє підключення. Там нібито отримували якісь пріоритетні підключення тощо. І у таких каналів було близько 40 штук. За допомогою цих каналів зловмисники заволоділи 15 тисячам акаунтів у телеграмі. Це неймовірно, люди вважають, що через телеграм вони можуть попросити про позачергові якісь підключення. Це все ті ж прогалини в кібергігієні, про які я казав до цього.

Чи є номер гарячої лінії, коли людина бачить, що стає жертвою аферистів?

Можна звертатися в будь-який правоохоронний орган, але саме в цьому випадку найкраще звертатися все ж таки до поліції. А кіберполіція є профільним Департаментом Національної поліції щодо розслідування таких злочин. У кіберполіції є свій веб-сайт cyberpolice.gov.ua,  на якому також вказаний контактний номер телефону і на якому знову ж таки можна подати електронне звернення про вчинення кримінального правопорушення або правопорушення, яке готується», - зазначив Дороганов.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: