Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зеленський пропонує ВР змінити дати трьох свят

Зеленський пропонує ВР змінити дати трьох свят фото

Президент України Володимир Зеленський направив до парламенту законопроект, який передбачає зміни святкових днів у календарі.

Про це у телеграм-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Пропонується перенести з 7 січня на 25 грудня святкування Різдва.

Також поданий закон від президента про зміну дати святкових днів:

15 липня – День Української Державності

1 жовтня – День захисників і захисниць України.

Нагадаємо, Православна церква України 24 травня 2023 року ухвалила рішення про перехід на новоюліанський календар на архієрейському соборі, який відбувся в Києві. Це означає, що дати нерухомих церковних свят зміняться.

Перехід ПЦУ на новий календар відбудеться з 1 вересня – саме тоді починається новий рік церковного календаря за григоріанським календарем.

Таким чином, Різдво парафіяни ПЦУ відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята, дати яких – сталі: наприклад, Покрова буде 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а Миколая – 6 грудня.

Для парафій буде передбачено перехідний період, впродовж якого вони зможуть ще залишатись на попередньому календарі, однак чітких термінів він не має.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявили предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших єпископів, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде.

Українська греко-католицька церква, яка домінує на Галичині й має кілька тисяч парафій та мільйони вірян, першою наважилась на повний перехід у лютому 2023 року.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: