Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Львові будують першу в Європі школу за допомогою 3D-друку

У Львові будують першу в Європі школу за допомогою 3D-друку фото

Про розпочате будівництво нового шкільного корпусу львівської школи повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

«3D-принтером зводять новий корпус школи, яка вже діє, але стала затісною для дітей. У новому приміщенні навчатимуться 100 учнів молодших класів», —  повідомив Міністр.

Він зазначив, що ця технологія дає можливість точніше використовувати ресурси та скорочувати витрати на матеріали. Для керування та контролю за роботом-друкарем потрібна команда всього з трьох осіб.

«Попереду — велика Відбудова України, тож маємо вже зараз залучати технології та інновації для будівництва», - підсумував Федоров.

Даний проєкт — перший подібний не лише в Україні, але й в Європі. 

Будівництво навчального корпусу розпочалося у листопаді 2022 року. На першому етапі команді проекту вдалося закласти фундамент майбутньої школи, але згодом процес будівництва довелося зупинити через масовані ракетні обстріли України, нестачу електропостачання та нестабільні погодні умови. Тому активну фазу робіт вирішили відновити навесні 2023 року. Для продовження робіт до Львова спеціально доставили 3D-принтер. Він формує стіни зі спеціальної суміші на основі цементу. У принтер закладені точні координати.

«Він зводить стіни шар за шаром. За допомогою цієї технології Україна може бути відбудована набагато швидше, дешевше і екологічніше, ніж без неї. На цю суміш не впливає погода, вона дуже схожа на традиційну, ми лише кілька елементів додали», – сказав засновник Cobod International Генрік Люнд-Нільсен.

За концепцією проєкту, яку розробила київська майстерня Balbek bureau, зводять одноповерхову будівлю висотою 3,5 метрів та площею 506 кв метрів. Тут будуть розміщені класні кімнати, учительська, санвузли та хол з інклюзивним простором.

Новий навчальний корпус львівської школи № 23, за попередніми розрахунками, мають відкрити 1 січня 2024 року. 

Ініціатором проєкту виступив гуманітарний фонд Team4UA за підтримки міжнародного технологічного гуманітарного фонду Humanitarian Innovative Technologies (HIT) у партнерстві з Львівською міською радою. Технологічні партнери проєкту — датська компанія-розробник технології 3D-друку COBOD та будівельна компанія 3DCP Group, яка керує роботою принтера.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: