Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Під Києвом знайшли вісім британських винищувачів часів Другої світової війни

Під Києвом знайшли вісім британських винищувачів часів Другої світової війни фото

Працівники Національного музею авіації України розкопали в яру під Києвом вісім британських винищувачів Hawker Hurricane часів Другої світової війни.

Як пише BBC, спершу в яру почали робити дослідження, щоб віднайти бомбу часів Другої світової війни. Проте металошукачами випадково знайшли вісім літаків Hawker Hurricane ("Ураган"), які Велика Британія передала СРСР в рамках допомоги у боротьбі з гітлерівською армією.

Фахівці зазначили, що у часи Другої світової британці передали СРСР близько 3000 одиниць таких літаків. Водночас на території України вперше виявили залишки такої кількості "Ураганів".

"Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні. Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом", - сказав Олекс Штань, колишній пілот авіакомпанії, який проводить розкопки.

 Ураган «Хокер» був робочою конячкою Битви за Британію — повітряної кампанії 1940 року, коли Королівські ВПС (RAF) перемогли спроби Німеччини вторгнутися до Великобританії. Хоча його роль часто затьмарювалася новішим і більш адаптованим літаком Spitfire, Hurricane фактично збив більше половини всіх ворожих літаків під час бою.

«Харрикейн був потужним, легким у керуванні», — сказав пан Штан. «Він був стабільним як гарматна платформа і підходив для недосвідчених пілотів. Надійний літак».

Цікаво, що у Радянському Союзі навмисно пошкоджували іноземну військову техніку, щоб не оплачувати оренду партнерам по антигітлерівській коаліції (договір ленд-лізу передбачав оплату лише в тому випадку, якщо техніка вціліла після війни).

Зокрема у восьми "Ураганів", які виявили під Києвом, вилучили інструменти, радіостанції, кулемети та інший корисний металолом. Врешті-решт літаки присипали землею у яру. 

Зараз Національний музей авіації України проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники там прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ.

Керівник наукової частини музею Валерій Романенко каже, що «Урагани» відіграли важливу роль в історії України.

«Урагани є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само як ми дуже цінуємо британську допомогу зараз», — говорить він. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: