Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Удар по «зайвій конструкції»: версії, наслідки та реакція на підрив «Кримського мосту» (фото, відео)

Удар по «зайвій конструкції»: версії, наслідки та реакція на підрив «Кримського мосту» (фото, відео) фото

У ніч на 17 липня було частково обірвано головну артерію постачання зброї та підкріплення окупаційній армії на південному фронті.

З достеменно невідомих причин, була пошкоджена 145-а опора «Кримського мосту» з боку Краснодарського краю росії, один з прольотів автомобільної дороги повис у повітрі.


 

Агентство UA.News зібрало відому інформацію про надзвичайну подію.

Перше повідомлення ворожого Мінтрансу інформувало, що з боку Криму пошкоджено дорожнє полотно на прольотах мосту. За словами російських чиновників самі конструкції прольотів начебто знаходяться на своїх опорах, не підтвердивши інформацію про пошкодження опор. Але після того, як в соцмережах почали з'являтися відеокадри з місця події, російські чиновники змінили свою версію.



Перше офіційне повідомлення про надзвичайну подію на «Кримському мості» з'явилося у росії о 4.30 за московським часом. Рух по транспортній артерії, що з'єднує Краснодарський край з окупованим у 2014 році півостровом, було зупинено, автобусні рейси з Краснодара до Криму та Криму до регіонів рф — скасовано. Окупантам на легкових автомобілях було запропоновано скористатися поромною переправою, яка відразу після інциденту припинила роботу.



Усьому вантажному транспорту запропонували переміщатися по так званим «новим територіям» — через «днр/лнр», а далі по окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей України. Залізничне сполучення затримали на декілька годин, але вже о півдні воно було відновлено.

Місцеві гауляйтери запевнили жителів окупованого регіону, що запасів бензину та їжі  достатньо та закликали мешканців утриматися від поїздок через «Кримський міст» та обирати «альтернативний сухопутний маршрут через нові регіони».



Губернатор Білгородської області рф В'ячеслав Гладков заявив, що на мосту постраждав автомобіль із білгородськими номерами, в якому їхала родина з дитиною на відпочинок у Крим. Вони вирішили їхати вночі, щоб уникнути заторів. Внаслідок надзвичайної події на мосту ця подружня пара загинула. Їх 14-річна донька залишилася живою, але отримала серйозні поранення — черепно-мозкову травму.



Гладков також заспокоїв, що дітям з регіону, яких останніми днями відправляли до таборів до окупованого Криму, «нічого не загрожує», оскільки вони вже перебувають на території таборів.

 

Версії


Представники російської влади спочатку не називали причин «надзвичайної події». Телеграм-канали повідомляли, що вночі на мосту сталися два вибухи. У телеграм-каналі Grey Zone, пов'язаному з ПВК «Вагнера», стверджується, що міст атакували підводні безпілотники українських сил. Телеграм-канал «Рибар» пише, що внаслідок вибуху щонайменше один проліт мосту зійшов із опори, ще один пошкоджений.



Спікер головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов відмовився коментувати те, що трапилося, але процитував слова голови ГУР Кирила Буданова про те, що «Кримський міст — там зайва конструкція».

Джерело у СБУ агентства «РБК-Україна», повідомило, що нічна атака на Кримський міст була спецоперацією Військово-морських сил ЗСУ та Служби безпеки України. Міст атакували з допомогою надводних дронів. Дійти до мосту було складно, але зрештою це вдалося зробити.

Серед версій — міст був підірваний, ймовірно, саме таким «дроном-гідроклом».



Через декілька годин росіяни все ж назвали «надзвичайну подію» терактом. Національний антитерористичний комітет росії проінформував на своєму сайті, що «Кримський міст» атакували о 3.05 двома українськими безпілотними надводними апаратами. Під час атаки було пошкоджено «автодорожню складову», слідчим комітетом росії порушено кримінальну справу за статтею «Терористичний акт».



У Службі безпеці Україні заявили, що розкриють всі деталі атаки на «Кримський міст» після перемоги.
 

Поки ж ми з цікавістю спостерігаємо, як один із символів путінського режиму вкотре не витримав воєнного навантаження.

Артем Дехтяренко

Речник Служби безпеки України

 



Офіційна версія СБУ трошки інша:

Наслідки


Експерти наголошують, що 17 липня був не останній удар по артерії постачання підкріплення армії загарбників на фронт. А поки навіть такі ушкодження «зайвої конструкції» – це серйозний психологічний удар по російському суспільству та міжнародному злочинцю володимиру путіну, оскільки удар був нанесено по символу захоплення півострова.

В офісі президента України наголосили на тому, що незаконна конструкція (а на будівництво мосту через Керченську протоку, як відомо, державні органи влади України не давали дозволів), недовговічна.
 

Будь-які незаконні конструкції, що використовуються для доставки російських інструментів масових убивств, недовговічні. Незалежно від причин руйнування.

Михайло Подоляк

Радник керівника Офісу президента

 

 

Реакція на болотах

 

Мені нема чого додати до того, що написав після минулої атаки на Кримський міст: «Битимуть ще». Битимуть ще. Більше, далі, сильніше. Поки дивовижні придурки в Кремлі не зрозуміють, що не буде договорнячків, що партнери їх не зрозуміють і не пробачать і що у війні треба перемагати.

Ігор Гіркін/Стрелков

Військовий злочинець


 

Колишній президент росії дмитро медведєв теж висловився, закликавши знову підривати та вбивати - все те саме, що росія робіть на території України з 2014 року.

«Треба підривати їхні власні будинки та будинки їхніх родичів. Шукати та ліквідувати їхніх спільників, відмовляючись від прісної ідеї судового процесу над ними. Але головне – знищувати найвище керівництво терористичних формувань, у яких би щілинах ці комахи не ховалися. Це важко, але можливо», - дав пораду Медведєв на своємутелеграм-каналі.

Пересічні росіяни недалеко пішли у своїх ідеях від свого колишнього лідера.  Вони вимагають «ударів відплати» по українським містам, зокрема, по Києву. Деякі вимагають удару ядерною зброєю.



Міжнародному злочинцю путіну доповіли про інцидент на переправі. Першою реакцією кремля стало припинення «зернової угоди», термін дії якої закінчився як раз 17 липня. Але вже декілька місяців росія блокувала «зерновий коридор» так що фактично на момент інциденту угода вже давно не діяла.
 

Як сказав уже раніше президент росії, закінчується термін 17 липня. На жаль, частина щодо росії цих чорноморських домовленостей не виконана досі. Тому їхня дія припиняється. Щойно російська частина домовленостей буде виконано, російська сторона повернеться до цієї угоди. Негайно.

Дмитро Пєсков

Рупор кремля


 

Нагадаємо, що перший раз підрив незаконної мостової переправи через Керченську протоку стався восени 2022 року. 8 жовтня внаслідок вибуху на залізничній частині мосту згорів вантажний поїзд, на автомобільній - обвалилася частина дорожнього полотна. Частково рух по мосту був заблокований два місяці.

Тоді ФСБ представили версію, за якою вибуховий пристрій начебто закамуфлювали в рулони з поліетиленовою плівкою на 22 палетах загальною вагою понад 22 тонни, на початку серпня відправили з порту Одеси до болгарського Русе, далі - в Грузію, а потім - у Вірменію, до чого нібито причетні громадяни України, Грузії та Вірменії.

В той же час пошкоджений раніше ВСУ Чонгарський міст не працюватиме принаймні до кінця липня. Перевозити по ньму пасажирів з Криму на Херсонщину не є можливим.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: