Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нічний обстріл Одеси: руйнувань зазнали 40 будівель, серед них найбільший православний храм міста

Нічний обстріл Одеси: руйнувань зазнали 40 будівель, серед них найбільший православний храм міста фото

Внаслідок масованої ракетної атаки на Одесу, якої росіяни завдали вночі 23 липня, у місті пошкоджено понад чотири десятки будівель. Серед них кафедральний собор.

В ніч на 23 липня Росія знову обстріляла Одесу. Цього разу нападу зазнала центральна частина міста. Понівечено понад 40 будівель, серед яких п’ять дошкільних закладів. 

Також "Російські терористичні війска розбомбили Спасо-Преображенський кафедральний собор м.Одеси – духовну святиню нашого міста", – йдеться в повідомленні Одеської єпархії Української православної церкви.

Пряме влучання російської ракети прийшлося у центральний вівтар – частково зруйновано саму будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, знищена частина службового приміщення. У міськраді повідомили, що, крім значних пошкоджень будівлі, постраждали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси.

Спасо-Преображенський кафедральний собор – це найбільший православний храм Одеси. Він був закладений у 1794 році, у 1936 році зруйнований більшовиками. На початку 2000-х років був відновлений на колишньому місці.

Росіяни вдарили по Одещині щонайменше п’ятьма видами ракет всіх видів базування. Вони застосували «Калібри», «Онікси», Х-22, а  також «Іскандер-К» та балістичні «Іскандер-М». 

За даними поліції, внаслідок обстрілу одна людина загинула, ще 22 – дістали поранення. Серед поранених четверо дітей. До лікарень міста шпиталізовано 14 одеситів, зокрема троє дітей.

Представництво міноборони країни-агресорки цинічно прокоментувало ракетний обстріл Одеси і повідомило, що вночі РФ завдала удару «високоточною» зброєю нібито по об'єктах, «де готувалися терористичні акти проти РФ із застосуванням безекіпажних катерів». Крім того, росіяни традиційно додали, що на об'єктах «перебували іноземні найманці».

Кремлівська пропагандистка Ольга Скабєєва прокоментувала удари по Одесі наступним чином: «Ми звичайно не агресори, але із задоволенням дивимось на те, як уже третю ніч завдаємо ударів… відплати».

«Ми Одесу звичайно, не збережемо. Ми її потім заново відбудуємо. Так буде набагато простіше», – заявив російських пропагандист Володимир Соловйов.

Президент України Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі також відреагував на нічний обстріл, повідомивши що російські загарбники обов'язково отримають відповідь за ракетну атаку проти мирних міст України. 

«Жодного виправдання російському злу бути не може. Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь», – заявив Зеленський.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: