Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Майже на тисячу гривень: як зміниться мінімальна зарплата в Україні

Майже на тисячу гривень: як зміниться мінімальна зарплата в Україні фото

Не зважаючи на те, що МВФ поки що не радить українському уряду підвищувати соціальні гарантії, і, відповідно, видатки з бюджету, мінімальна зарплата в наступному році, очевидно, зросте. Вона стане вищою майже на тисячу гривень.

Такий прогноз дає Нацбанк України у своєму Інфляційному звіті за липень.

Раніше, до війни, мінімалку в Україні підвищували, принаймні, раз на рок. Однак тепер через війну на поточний рік не передбачили навіть найменшого, символічного, підвищення. Востаннє мінімальну зарплату підвищили у жовтні 2022, і відтоді вона залишатиметься такою, щонайменше, до кінця 2023 року.  

Але вже в наступному році, відповідно до прогнозу Нацбанку, мінімальна зарплата має вирости із теперішніх 6700 гривень до 7665, або майже на тисячу гривень. Має зрости мінімалка і в 2025 році. Аналітики НБУ вважають, що на той час вона становитиме 8200 гривень.

Цікаво, що прогноз від НБУ на 2024 рік навіть дещо перевищує пропозицію від Мінекономіки. Тамтешні спеціалісти підрахували, що в 2024 році мінімалка може вирости до 7651 гривні. Щоправда, навіть у такому, підвищеному, вигляді, вона буде надто малою. Адже  за підрахунками Мінсоцполітики вже у квітні 2023 реальний прожитковий мінімум для людей працездатного віку становив 7782 гривні. А наступного року він буде значно вищим.

Нагадаємо, водночас зараз у парламенті лежить законопроект від опозиції, яким передбачено вже цьогоріч трьохетапне підвищення мінімалки до 8918 гривень. Щоправда, вже два етапи, передбачені в цьому законопроекті, депутати пропустили.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: