Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЗАЕС на межі чергового блекауту, - "Енергоатом"

ЗАЕС на межі чергового блекауту, - "Енергоатом"  фото

Цієї ночі, 10 серпня, Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. ЇЇ переключили на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом", інформує Цензор.НЕТ.

"У разі блекауту головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблока Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)", - йдеться в повідомленні.

Тво виконавчого директора ДП "НАЕК "Енергоатом" Тарас Ткач зазначив, що в разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції й енергоблок перейде в режим "природної циркуляції": "В цьому випадку необхідно терміново "розхолидити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів".

"Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока", - додав Ткач. 

За інформацією "Енергоатома", одальша окупація ЗАЕС Росією, панування на ній нелегітимного непідготовленого рашистського керівництва, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно погіршує умови підтримання станції на межі ядерної та радіаційної аварії. Ядерний тероризм Росії має негайно зупинитись, а загарбники покинути територію станції і міста-супутника Енергодар.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: