Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Міноборони закупило літні куртки для воїнів за ціною зимових: розслідування

Міноборони закупило літні куртки для воїнів за ціною зимових: розслідування фото

Міністерство оборони України восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою на постачання зимового одягу для військових. Насправді в Україну приїхали "камуфляжні куртки", які дорогою переоформили як "зимові повітрозахисні" і за втричі дорожчою ціною.

Про це йдеться у розслідуванні zn.ua. За інформацією видання, цю оборудку пов’язують з вже затриманим ексзаступником міністра оборони В’ячеславом Шаповаловим.

За даними журналістів-розслідувачів, восени 2022 року Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу за цілком прийнятною ціною – по 86 доларів за куртку. Для порівняння, інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 дол. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

"За нашими даними, середня вага китайських курток була два кілограми. А турецької — 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою", – йдеться в розслідуванні.

У розпорядженні розслідувачів є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Як видно в документах, загальна вартість 4900 курток спершу зазначена як 142 000 доларів, а згодом – уже 421 000 доларів. Самі ж куртки дорогою між турецькою й українською митницями перетворилися з "камуфляжних" на "зимові повітрозахисні". Відповідно, ціна за них зросла із 29 до 86 доларів за штуку.

Скриншоти. Джерело: ZN.UA

Як зазначають журналісти, маржа залишилася на турецькій фірмі Vector avia hava araçlari, яка належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

У судовому реєстрі є дані про кримінальне провадження щодо цього одягу. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз встановив, що "поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням".

А зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором №VV2022- М1708, кордон у Молдові перетинав із документами 27 500 доларів за партію, а кордон в Україні – вже за 367 500 доларів. Попри це, куртки з цієї партії вже продаються на OLX.

Скриншот з OLX. Джерело: ZN.UA

Як зазначено в розслідуванні, Міноборони також утридорога купувало шоломи для бійців. Журналісти стверджують, що відомство замовило й оплатило товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА. Насправді ж це були шоломи з нижчим рівнем захисту NIJ 2. При цьому, як повідомляло видання "Наші гроші", торік Міноборони мало контракти на ці шоломи у тому числі за ціною 348 і 468 дол. Тим часом саме міністерство і його держпідприємство Спецтехноекспорт імпортували шоломи за ціною від 132 до 293 дол. за одиницю.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

1 лютого, Держбюро розслідувань оголосило про підозри трьом чиновникам Міноборони, які відповідали за закупівлі для армії, серед них був і Шаповалов. За словами генерального прокурора України Андрія Костіна, останнього підозрюють у лобіюванні договорів на закупівлю продуктів за завищеними цінами, а також у причетності до закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн.

Скандал з приводу закупівель продуктів харчування для потреб армійців спалахнув, коли журналісти оприлюднили одну з укладених угод щодо постачання продовольства у тилові частини ЗСУ. Ціни в угоді удвічі або й тричі перевищували ринкові та ціни в аналогічних угодах Держприкордонслужби. Через кілька днів після цього Шаповалов подав у відставку,

2 лютого суд обрав запобіжний захід колишньому заступникові міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову. Його відправили в СІЗО строком на два місяці з можливістю вийти під заставу у розмірі понад 400 мільйонів гривень.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: