Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Уже шість людей вдалося вилікувати від ВІЛ

Уже шість людей вдалося вилікувати від ВІЛ фото

50-річному чоловікові, який отримав прізвисько "женевський пацієнт", вдалося повністю подолати вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Він став шостою людиною у світі, яка змогла вилікуватися від цієї хвороби після пересадки кісткового мозку.

Про це повідомило видання France24. Зазначається, що ВІЛ чоловікові діагностували у 1990 році. Відтоді аж до листопада 2021 року він приймав антиретровірусні препарати. Однак після трансплантації кісткового мозку лікарі порадили йому припинити лікування.

 Через 20 місяців після припинення прийому препаратів, що зменшують кількість ВІЛ у крові, лікарі Женевського університету не виявили слідів вірусу в його організмі. І хоча медики не виключають, що він може повернутися, та наразі вони констатують, що "женевський пацієнт" перебуває в стані тривалої ремісії.

Науковець із французького Інституту Пастера Асьєр Саез-Ціріон заявив, що якщо через 12 місяців не знайшли жодних ознак вірусу в крові, то є "велика ймовірність того, що його неможливо буде виявити" у майбутньому. Хоч пацієнт наразі не має ВІЛ, проте й надалі перебує під пильним наглядом дослідників, аби вивчити лікування цієї хвороби.

Нагадаємо, попередні 5 пацієнтів вважають вилікуваними від ВІЛ із: Берліну, Лондона, Дюссельдорфа, Нью-Йорка та Сіті-оф-Хоуп. Першою людиною у світі, що вилікувалася від ВІЛ, став "берлінський пацієнт" Тімоті Браун. У 2020 році він помер від лейкемії.

Згідно зі статистикою Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, на планеті живе понад 42 мільйонів людей, інфікованих вірусом імунодефіциту (ВІЛ), і щодня ця цифра збільшується ще на 14-15 тисяч. Більшість ВІЛ-інфікованих – молоді люди у віці до 30 років.

Як повідомлялося раніше: 

– у січні 2022 року журнал Nature Communications опублікував статтю з результатами роботи американських вчених, які зробили ще один крок до того, щоб вилікувати вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Вони провели дослідження, під час якого зуміли очистити клітини, де зазвичай вірус перебуває у сплячому стані;

– у 2021 році вчені з Лабораторії імунорегуляції NIAID провели експеримент із вакциною проти ВІЛ, заснований за технологією двох високоефективних вакцин проти COVID-19 на мишах та приматах. Результат бустерної вакцинації показав результат зниження ризику зараження до 79% на відміну нещеплених тварин.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: