Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В Україні можуть зрости ціни на продукти, паливо та послуги: в НБУ назвали причини

В Україні можуть зрости ціни на продукти, паливо та послуги: в НБУ назвали причини фото

Ціни в Україні знижуються відчутніше, ніж очікувалося. У прогнозах, які раніше давав НБУ, було закладено більш високе зростання цін, але поки що динаміка зростання нижча за прогнозовану, а темпи зростання цін продовжують сповільнюватися.

Про це йдеться у коментарі НБУ щодо рівня інфляції у липні.

Регулятор зазначає, що у річному вимірі інфляція може бути нижчою, ніж очікувалося. Головним фактором стало менш активне зростання цін на споживчі товари. Вперше за два роки ціни в Україні знизилися у липні 2023 року. При цьому його рівень був порівняно низьким – 0,6%. У річному вирахуванні інфляція знизилася з 12,8% до 11,3%.

НБУ пояснює, що у липні стали повільніше зростати ціни на оброблені продукти – до 13,9% на рік, а на непродовольчі – до 10%. Уповільнилося зростання цін на послуги – до 12,4%. Ціни на сирі продукти у річному вимірі зросли на 12,3%.

 

Ціни на овочі та фрукти в Україні

Ціни на овочі та фрукти в Україні

 

Не так активно, як раніше, у липні почали зростати адміністративно регульовані ціни. При цьому зниження вартості сповільнилося через зростання податків на пальне. Крім того, в НБУ очікують зростання цін за цією статтею через подорожчання бензину, дизеля та автогазу.

Аналітики Нацбанку припускають, що темпи зростання цін знижуватимуться й надалі. Згідно з оновленими прогнозами, зниження інфляції буде відчуватися і в другому півріччі. Так, за підсумками 2023 прогнозують інфляцію на рівні 10,6%. А за підсумками 2024 року – 8,5%.

При цьому не виключено, що цінова ситуація може бути гіршою за прогнозну. Прискорити інфляцію можуть кілька чинників.

Зокрема, це перебіг бойових дій, а також попит населення, яке чутливо реагує на новини з фронту. Чим кращі новини, тим повільніше зростають ціни.

 

Війна Росії проти України. ЗСУ

Війна Росії проти України. ЗСУ

 

Важливим чинником є ​​продовження міжнародної фінансової допомоги. Саме завдяки таким надходженням Україні вдається підтримувати золотовалютні запаси на високому рівні та знижувати тиск на гривню.

Відновлення роботи "зернової угоди" може також спровокувати зростання цін на внутрішньому ринку, адже вони більше залежатимуть від вартості зерна на світовому ринку, ніж в умовах обмеженого експорту.

Також прискоренню інфляції може сприяти зростання добробуту людей. Чим багатшим ставатиме населення, тим швидше зростатимуть ціни.

Зазначимо, що НБУ прогнозує подорожчання газу, опалення та гарячої води.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: