Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна хоче відкрити переговори щодо членства в ЄС цьогоріч й буде готова до цього – Зеленський

Україна хоче відкрити переговори щодо членства в ЄС цьогоріч й буде готова до цього – Зеленський фото

Україна готується відкрити переговори щодо членства в Європейському союзі до кінця 2023 року.

Про це президент країни Володимир Зеленський заявив на пресконференції у Греції 21 серпня, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Цього року ми готуємося відкрити переговори про членство України в ЄС. Україна буде готова до цього", – заявив він на спільній пресконференції з прем'єром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

За словами Зеленського, Греція підтримує євроінтеграцію України. Він подякував Міцотакісу за підтримку вступу України в ЄС і прагнення країни в НАТО. "Я дуже ціную підписання вами декларації щодо підтримки української євроатлантичної інтеграції. Це дуже потрібний сигнал. Сигнал, що Греція прагне миру, так само як і ми, ми всі в Україні прагнемо справедливого миру", – додав Зеленський.

Про намір України розпочати переговори у 2023 році говорив сьогодні також глава МЗС Дмитро Кулеба під час онлайн-лекції у Міжнародному університеті імені Менендеса Пелайо, повідомила пресслужба МЗС. "Україна налаштована виконати всі завдання, визначені Єврокомісією, та відкрити переговори про вступ до ЄС вже цьогоріч", – зазначив він.

17 серпня віцепрем'єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявляла, що Україна до жовтня не виконає на 100% усі сім рекомендацій Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, а потім уточнила, що до жовтня виконають усі погоджені з Єврокомісією кроки на шляху до членства в ЄС, але реформи триватимуть.

КОНТЕКСТ

Верховна Рада і Європарламент 16 вересня 2014 року синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності у повному обсязі. Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі й НАТО закріплено в Конституції з лютого 2019 року.

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидатів.

Україна в повному обсязі виконала дві із семи рекомендацій Єврокомісії для подальшої інтеграції в ЄС, повідомила 22 червня 2023 року шведська міністерка у справах Євросоюзу Джессіка Росвалл. Зокрема, вона зазначила, що Україна ухвалила законодавчі ініціативи щодо органів судової влади й засобів масової інформації.

Наприкінці червня в Кабміні назвали першочергові кроки, які має виконати Україна на шляху до ЄС перед осіннім звітом Єврокомісії.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: