Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи був наказ Путіна убити Пригожина — ISW

Чи був наказ Путіна убити Пригожина — ISW фото

Російський президент Володимир Путін, найімовірніше, наказав військовому командуванню збити літак ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, щоб помститися за приниження після заколоту найманців 24 червня.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, представники ЗС РФ, особливо міністр оборони Сергій Шойгу та начальник Генштабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи стратили б Пригожина без наказу Путіна.

"Вся російська політична сфера і безпека, ймовірно, розглядали подальше виживання Пригожина після повстання ПВК "Вагнера" як рішення Путіна", — зазначили в ISW.

За словами аналітиків, Міноборони Росії і Кремль знищували ПВК "Вагнер" і послаблювали владу Пригожина з моменту заколоту – і вбивство вищого керівництва "Вагнера", ймовірно, було останнім кроком до ліквідації ПВК як незалежної організації.

Водночас в інституті зазначили, що Пригожин, ймовірно, намагався протидіяти знищенню "Вагнера".

В ІSW припускають, що Путін уже якийсь час мав намір стратити Пригожина, і що збиття літака ватажка "вагнерівців" 23 серпня могло бути випадковим збігом, хоча, за словами аналітиків, такий варіант є малоймовірним.

"Майже вірний наказ Путіна російському Міноборони збити літак Пригожина, швидше за все, є публічною спробою відновити своє панування і помститися за приниження, яке збройне повстання групи ПВК "Вагнера" 24 червня завдало Путіну та російському Міноборони", — йдеться у звіті.

Водночас в ISW зазначили, що Кремль, схоже, створює умови, щоб зняти з Путіна та російських військових відкриту відповідальність за вбивство Пригожина.

"Росавіація створила спеціальну комісію для розслідування технічного стану літака, що розбився, метеорологічних умов на маршруті польоту, а також диспетчерських служб і наземного радіообладнання. Слідком РФ порушив кримінальну справу за статтею про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту", — йдеться у звіті.

Російське інсайдерське джерело заявило, що аварія літака, швидше за все, буде оформлена як терористичний акт, що стався на борту, і депутат Держдуми РФ Євген Попов уже повторив цю версію в російських ЗМІ.

23 серпня у Росії, біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області розбився бізнес-джет Embraer. 10 пасажирів, які були на борту літака загинули. За фактом інциденту Слідчий комітет РФ розпочав розслідування. За даними "Росавиации", у списках пасажирів які летіли на Embraer був і власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

21 серпня власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин записав відеозвернення з однієї із країн Африки. За словами Пригожина, наразі "вагнерівці" "роблять Росію ще більшою на всіх континентах світу, а Африку ще більш вільною".

Що відомо про "заколот" Пригожина в Росії

23-24 червня 2023 року у Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Вінанонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту", що передбачає до 20 років увʼязнення.

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Протягом дня “вагнерівці” пройшли Ростов, Воронезьку область. Пригожин заявив, що представники ПВК дійшли до 200 км від Москви.

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот увечері 24 березня повідомилапресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

Згодом сам Пригожин повідомив, що "вагнерівці" припиняють бунт і прямують до своїх польових таборів у Ростовській області.

Кримінальну справу стосовно Пригожина закриють, а сам він поїде в Білорусь, заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.

27 червня Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина в Білорусь.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: