Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Формуємо світовий «атомний» тренд в Україні, - Енергоатом

Формуємо світовий «атомний» тренд в Україні, - Енергоатом фото

Україна, яка першою серед європейських країн відмовилась від російського ядерного палива, формує світовий «атомний» тренд.

За інформацією Енергоатому, після початку повномасштабного вторгнення рф Україна повністю відмовилася від ядерного палива країни-агресорки та диверсифікувала його постачальників, поглибивши співробітництво з американською компанією Westinghouse.

Так, у червні 2022 року між компаніями була підписана низка угод, зокрема й щодо збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб всіх українських АЕС.

Саме Україна продемонструвала всій Європі, що позбавитися залежності від російського палива можливо та необхідно. І цей приклад наслідують інші європейські країни.

Чехія поставлятиме на свої АЕС ядерне паливо від американської компанії Westinghouse та французької Framatome. Болгарія теж використовуватиме паливо цих компаній для своїх станцій як альтернативу російському.

До тих, хто теж більше не використовуватиме російське ядерне паливо, доєдналась і Словаччина. Диверсифікуючи постачальників ядерного палива для реакторів ВВЕР-440, ця європейська країна також підписала угоду з Westinghouse.

Крім того, Westinghouse Electric Sweden AB разом з 11-ма європейськими партнерами розпочали роботу над Прискореною програмою впровадження надійного постачання палива для реакторів ВВЕР (APIS). Мета проєкту – задовольнити нагальну потребу країн, які експлуатують цей тип реакторів, в альтернативному паливі.

Мета проєкту – задовольнити нагальну потребу країн, які експлуатують цей тип реакторів, в альтернативному паливі.

Водночас Енергоатом взяв курс на власне виробництво ядерного палива. І складові для палива за технологією Westinghouse фахівці НАЕК тепер вироблятимуть на потужностях вітчизняного підприємства.

Для довідки: До окупації Запорізької АЕС в Україні експлуатувалось 13 блоків ВВЕР-1000, і ще два – ВВЕР-440. У Словаччині працюють п'ять реакторів ВВЕР-440, ще 10 – в Угорщині, Чехії та Фінляндії. Крім того, чотири ВВЕР-1000 генерують електроенергію також у Болгарії та Чехії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: