Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів", - Блінкен

"Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів", - Блінкен фото

Сполучені штати Америки передадуть Україні конфісковані у підсанкційних російських олігархів активи. Це стане першим подібним випадком.

Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен. Він зазначив: ці кошти будуть спрямовані на підтримку українських ветеранів.

"Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів, що потрапили під санкції. Ці кошти тепер використовуватимуться для підтримки українських військових ветеранів. Ті, хто сприяв агресивній війні Путіна, повинні заплатити за це", – сказав Блінкен.

Яку суму отримає Україна

Раніше Блінкен оголосив про надання США Україні допомоги понад 1 млрд доларів. Яка включає 5,4 млн доларів конфіскованих активів російських олігархів.

Також, серед іншого, вона передбачає виділення 175 млн доларів на компоненти систем ППО, ракети для HIMARS, боєприпаси, амуніцію та системи зв'язку. А крім того:

- 90,5 млн доларів – на гуманітарну допомогу з розмінування;

- 100 млн доларів – на забезпечення довгострокових військових потреб;

- 206 млн доларів – на продовольство, воду та притулок для вимушених переселенців в Україні, а також біженців за кордоном.

Суд ЄС дозволив скасувати санкції проти російського бізнесмена

Тим часом, суд Євросоюзу задовольнив позов від російського бізнесмена Олександра Шульгіна про виключення його імені з оновлених списків санкцій ЄС, які будуть оприлюднені у вересні. Фактично суд таким чином дозволив скасувати санкції проти Шульгіна. Таке рішення було ухвалено вперше.

Як пояснили у пресслужбі суду, Шульгін у своєму позові не оскаржував санкції як такі, а лише вимагав виключити його з майбутніх списків. У Раді ЄС раніше погодили, що не вноситимуть імʼя Шульгіна до оновлених списків, які опублікують у вересні, зважаючи на слабкість аргументів проти нього", – повідомили у "Радіо Свобода". Також там нагадали, що:

- Шульгіна було внесено в списки санкцій як керівника Ozon Group – провідної в Росії платформою у сфері електронної комерції, яка забезпечує значні доходи російському уряду;

- у квітні 2022 року – після введення санкцій Євросоюзом та Австралією – він залишив посаду гендиректора компанії.

Як повідомлялося раніше, під санкціями США, Євросоюзу та Великої Британії перебуває і старша дочка Путіна Марія Воронцова. Що не заважає їй публікуватися як авторці статей з ендокринології та медицини в американських та швейцарських видавництвах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: