Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

8 вересня в Україні відзначають День Десни

8 вересня в Україні відзначають День Десни фото

8 вересня в Україні відзначають День Десни. Річка Десна – одна з величних річок України, головна водна артерія, перлина і окраса Сіверського краю. В Межах Мезинського національного природного парку її русло 53 км.

Для Десни в межах парку характерне звивисте річище. Меандрованість русла пов’язана із наявністю у заплаві фрагментів щільних порід, які огинаються річищем. Однак, на ділянках між селами Мезин-Радичів та Бужанка-Придеснянське русло є відносно вирівняним: річище підрізає правий корінний берег із щільних вапняків, крейди та моренних відкладів.

Ширина Десни коливається від 60 до 210 м, в середньому – близько 100м.

Її середня глибина 2-3 м, максимальна досягає 14 м.

Майже на всьому своєму шляху правий берег Десни являє собою крейдяні оголення й зарослі чагарником та лісом стрімкі схили високої тераси, порізаної ярами та балками. Вздовж лівого берега – мальовничий зелений килим (завширшки 2–3 км) заплавних луків та пасовищ, перемежованих з тихими озерами, старицями та заплавними болітцями.

На території Мезинського Національного природного парку в Десну впадають 6 маленьких річок: Студінка, Криска, Хвостинка, Восковаха, Глушиця та Бистриця. Долина Десни багата на заплавні озера (на території парку їх 17).

Заплава Десни має першочергове значення для перелітних водно-болотних птахів, що здійснюють сезонні переміщення по Дніпрово-Деснянському міграційному шляху. Багато птахів (гуси, качки, кулики тощо) використовують заплавні біотопи як місця зупинок для відпочинку під час міграцій.

У басейні Десни зосереджені найбільші запаси прісних підземних вод в Україні, а міжнародна Бернська конвенція відносить долину Десни в межах України до важливих для збереження біологічного різноманіття територій – «Смарагдової мережі Європи».

І хоч сьогодні ми не можемо сповна відзначити День Десни, ніщо не завадить українцям не лише насолоджуватися її багатствами, а цінувати та берегти річку. Тому звертаємося до всіх небайдужих і запрошуємо до вшанування Десни. Це можуть бути локальні прибирання берега річки, поширення фото і відео матеріалів про Десну, флешмоби.

Мезинський національний природний парк з нагоди свята запустив #флешмоб у Facebook #ДеснаОкрасаУкраїни 

Ми переконані, що в кожного є свої приємні спогади по’вязані з Десною. Вона – головна водна артерія – перлина, і окраса Сіверського краю. Закликаємо розповісти про Десну всьому світові. Пишіть пости у Facebook, відмічайте друзів і ставте хештег #флешмоб #ДеснаОкрасаУкраїни #ДеснянськеБУВР #МезинськийНПП

Алла НАЛИВАЙКО, заст. начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Мезинського Національного природного парку

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: