Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Обмежено придатних» в Україні більше не буде

«Обмежено придатних» в Україні більше не буде фото

Зміни в мобілізації: омбудсмен пропонує прибрати формулювання «обмежено придатний»

Уповноважений з прав людини, Дмитро Лубінець, висловив пропозицію Раді національної безпеки та оборони щодо усунення виразу "обмежено придатний" із поняття, пов'язаних із призовом на військову службу.

 

"Ми спостерігали численні випадки, коли корупційні фактори призводили до видання довідок громадянам, які не мали жодних медичних вад і не мали проблем із здоров'ям, в яких встановлювалася категорія 'непридатні', водночас як громадянам України із серйозними медичними проблемами та діагнозами видавали довідки, позначені як 'обмежено придатний'. Ця ситуація потребує коригування", - розповів омбудсмен.

 

За думкою Дмитра Лубінця, громадяни України мають бути класифіковані як придатні або непридатні для військової служби.

 

"Якщо, наприклад, особа через свій стан здоров'я не може брати участь у бойових діях зі зброєю на передовій, але має здоров'я для інших військових обов'язків, вона може служити у штабі, ракетних військах або займатися військовою IT-сферою. Моя рекомендація РНБО полягає у вирішенні питання щодо придатності, обмеженої придатності або повної придатності через конкретні військові спеціальності. Це допоможе громадянам України зрозуміти, до якого виду військової служби вони придатні відповідно до їхнього стану здоров'я", - наголосив Лубінець.

 

Крім того, він підкреслив необхідність проведення цього процесу максимально прозоро та зрозуміло для громадян, включаючи цифрову доступність. Також важливо, щоб до електронних баз даних мали доступ як громадяни, так і лікарі та контролюючі інституції, що здійснюють парламентський контроль. За думкою омбудсмена, це заходи сприятимуть запобіганню корупції та забезпечать реальний захист прав громадян, коли ці права порушуються.

Лубінець також повідомив, що наразі вже завершили перевірку 75% Військово-лікарських комісій, а решту планують перевірити до завершення вересня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: