Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В обхід санкцій Росія купує деталі для літаків через "дружні країни"

В обхід санкцій Росія купує  деталі для літаків через "дружні країни" фото

Оригінальні санкційні деталі для своїх літаків Boeing і Airbus країна-агресорка купує через ОАЕ, Китай та Туреччину.

За повідомленням росЗМІ, основу російського авіапарку складають іноземні літаки. Тому в РФ вдалися до так званого паралельного імпорту. Про це свідчать митні дані з березня 2022-го до березня 2023 року.

Згідно з документами, за цей період в країну ввезли оригінальних запчастин для Boeing і Airbus не менше ніж на 18 млрд рублів.

Лідирують в імпорті Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ, понад 9 млрд рублів), Китай (5 млрд) та Туреччина (2 млрд).

Проте чемпіоном є дубайська компанія Ats Heavy Equipment & Machinery. За вказаний час вона зробила понад 700 постачань до Росії на 3,9 млрд рублів. В основному запчастини для Boeing та Airbus дісталися групі "Аерофлот", до якої крім власне "Аерофлоту" входять компанії "Росія" та "Перемога".

"Бенефіціаром Ats Heavy Equipment & Machinery є громадянин Йорданії Мохаммад Алтахайне. Згідно з його профілем в LinkedIn, з 2015 року він працює в йорданській Aerospace Technical Services. Компанія 20 років займається поставками запчастин для Boeing і Airbus, серед її клієнтів – найбільші європейські, арабські і турецькі авіакомпанії. Власник Aerospace Technical Services – громадянин Йорданії Аль-Хайїр Тахіна", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за іноземними постачальниками авіазапчастин іноді стоять російські бенефіціари. Наприклад, компанія Griffon з ОАЕ належить Ірині Горохівській та Іллі Рисєву.

Крім цього, Молдавська Max Jet Service з початку війни відправила до Росії авіазапчастини на 0,5 млрд рублів, у тому числі для Boeing і Airbus.

Ба більше, постачальники підсанкційних авіадеталів є навіть у "недружній" Європі. Їм допомагають посередники із СНД, які оформляють він замовлення для РФ.

"Так, судячи з митних даних, російська авіакомпанія "Ай флай" купувала авіадеталі у литовської Right Direction Aero – запчастини європейських та американських виробників, у тому числі для Boeing, більш ніж на 145 млн рублів. Деталі найрізноманітніші – від датчиків температури до чаші унітазу, гвинтів та гайок", – пишуть росЗМІ.

Також з митних даних випливає, що литовська Right Direction Aero була постачальником киргизстанської "Карголайн". А остання вже купувала запчастини для постачання російської "Ай флай". Зокрема, компанія Apram Aerospace із Чехії постачала авіазапчастини "Ай флай" та іншим російським компаніям і до, і під час війни.

Головним покупцем авіазапчастин у Росії є московська компанія "Протектор".

"У 2022 санкційному році її виторг виріс майже в 200 разів – до 4,6 млрд рублів. Очевидно, тут зіграли роль запчастини для Boeing – "Протектор" закупив їх приблизно на 2 млрд рублів, щоб перепродати російським авіакомпаніям "Ютейр", "Перемога" ", S7 та іншим. Власниця і генеральний директор "Протектора" – 25-річна Катерина Провоторова; про її відносини з авіацією нічого не відомо. Зате її чоловік Павло Провоторов працював в авіакомпанії "Руслайн" і був співвласником компаній "Фастейр інтернешнл" (перебуває під санкціями США) та "Каннам", які займалися митним оформленням вантажів та торгівлею обладнанням, машинами, суднами та літальними апаратами", – повідомляють росЗМІ.

Цікаво, що після введення санкцій виторг компанії Павла Провоторова зріс майже в 200 разів.

Головними постачальниками деталей Boeing для "Протектора", згідно з митними даними, були три компанії з ОАЕ – Trade One Middle East, Desert Sun Supply та Griffon.

Росія купує санкційні деталі для літаків через ОАЕ, Китай і Туреччину – росЗМІ
Російські покупці топ-10. Джерело: Рос-ЗМІ
Росія купує санкційні деталі для літаків через ОАЕ, Китай і Туреччину – росЗМІ
Закордонні постачальники.

Джерело: Рос-ЗМІ

Як повідомлялося раніше, атаки, що проводяться по Москві, дронами боляче б'ють по російських авіакомпаніях. Справа в тому, що закриття під час атак неба над столичними аеропортами вже призвело до втрати сотні тисяч доларів.

Раніше у Новосибірській області РФ здійснив аварійну посадку пасажирський літак, який прямував по маршруту Сочі – Омськ. У літаку відмовила гідравлічна система. Також серед основних версій розглядається відмова одного з двигунів та можлива пожежа. Перед аварійною посадкою літак подавав сигнал тривоги через технічну несправність.

Разом з тим, Росії досі вдається підтримувати у робочому стані свій парк західних літаків. Санкції забороняють постачання деталей для повітряних суден, багато з яких постійно потребують ремонту, що мало б призвести до припинення польотів. Але РФ обходить обмеження завдяки посередникам у п'яти країнах – Таджикистані, ОАЕ, Туреччині, Китаї та Киргизстані.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: