Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чернігів: засудили на 4 роки за привласнення гуманітарної допомоги

Чернігів: засудили на 4 роки за привласнення гуманітарної допомоги   фото

Голову Чернігівської місцевої дистрибуції ГО «ReliefAid» Віктора Міщенка засудили на чотири роки за привласнення гуманітарної допомоги. Про це редакції стало відомо із вироку Деснянського райсуду за ч.3 ст.201-2 КК.

Гуманітарна організація ReliefAid із Нової Зеландії дала благодійний грант фонду «Зелений Чорнобиль» для допомоги громадянам України, які постраждали під час збройної агресії РФ.

Міщенко організовував закупівлю і поставку дров мешканцям Чернігівської області. У березні-квітні 2023 року обвинувачений і його спільник організували фіктивні договори на постачання дров і використали 1,8 млн гривень благодійних пожертв із метою отримання прибутку.

Спільник обвинуваченого підшукав двох фізосіб-підприємців, які погодилися без виконання договорів зняти гроші з рахунків і віддати. У свою чергу, обвинувачений вносив у звіти по закупівлях завищені показники.

Дрова насправді купили за цінами нижчими, ніж вказані в договорах, і в меншій кількості.

Собівартість поставлених дров склала 864,5 тис. гривень. Різницю між вартістю дров зловмисники присвоїли.

Обвинувачений отримав 516 тис.гривень прибутку, а його спільник – 410,5 тис. гривень. Обидва були викриті і взяті під варту.

У судовому засіданні чоловік визнав вину і говорив про щире каяття, щодо покарання поклався на розсуд суду, але просив не позбавляти його волі. Він одружений і має на утриманні неповнолітню дитину 2015 р.н. Застава в сумі 214,72 тис. гривень з ініціативи обвинуваченого і заставодавця скерована на спецрахунок  на підтримку ЗСУ.

З огляду на такі обставини суд призначив більш мʼяке покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. За такі дії чоловікові загрожувало від 5 до 7 років увʼязнення (ч.3 ст.201-2 КК).

Матеріали, щодо спільника, який підшукував підприємців для фіктивних договорів, виділено в окреме провадження.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: