Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

2500 екологічних злочинів вчинила Росія в Україні — Міндовкілля

2500 екологічних злочинів вчинила Росія в Україні — Міндовкілля фото

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни вже відповідальні за 2500 екологічних злочинів на загальну суму 56 мільярдів доларів, говорить міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Про екологічну складову — як частину репарацій з боку Росії та відновлення екосистеми Каховського водосховища — Стрілець розповів Українському Радіо.

Про екологічні репарації

З перших днів повномасштабного вторгнення ми активізували роботу щодо підрахунків збитків. Екологічна складова вперше в історії людства може стати частиною репарацій. Ми хочемо порахувати збитки довкіллю та втрати наших екосистемних послуг, що є важливим для міжнародних партнерів у контексті євроінтеграційних процесів.

З перших днів повномасштабної війни екологічною інспекцією зафіксовано понад 2500 випадків екологічних злочинів на загальну суму два трильйони грн або 56 мільярдів доларів. Половина — це збитки від неконтрольованих викидів в атмосферу. Майже 1 мільярд грн — засмічення земель відходами. Все інше — забруднення води, знищення лісів, екосистем.

Понад три мільйони гектарів лісу уражені війною. Це третина лісів України. Нам довго їх розміновувати та відновлювати. Національний парк на Донеччині — Святі гори, знищений на 80%.

Про підрив Каховської ГЕС

Ми повинні цей трек продовжувати для наступних поколінь. Порахувати збитки довкілля і показати, що війна — це дорого не тільки щодо вартості військової техніки, але й через втрати природи. Сьогодні важливо говорити про сталий розвиток та стале відновлення. Умисний підрив "орками" Каховської ГЕС — це екоцид.

Маємо допомогу ЮНЕП (Програма ООН з навколишнього середовища — ред). Представники з понад 20 країн працюють над розширеним звітом впливу на довкілля. Очікую від них драфт програми, яка буде основою для відновлення довкілля Каховського регіону після зруйнування ГЕС.

Міністри довкілля інших країн готові долучатися до виконання певного плану такої програми. Данський уряд допоможе із різнотрав’ям, яким ми засіємо дно Каховського водосховища, щоб запобігти опустелюванню та обвітрюванню.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: