Завантаження ...
Новобудови Києва

37 тисяч паломників приїхали до України в цьому році

37 тисяч паломників приїхали до України в цьому році фото

Свято припало на день шабату, сьомий день єврейського календаря, що триває від вечора п'ятниці до заходу сонця в суботу. У цей день хасидам було заборонено розпалювати вогонь, шити, давати інтерв'ю. Тому вони вдягалися у біле вбрання, співали, танцювали, молилися та споживали кошерну їжу.

Чому святкують у Умані?

У 2023 році до Умані, де похований видатний лідер хасидизму, рабі Нахман, прибуло понад 37 тисяч паломників, як повідомила речниця Головного управління нацполіції області Зоя Вовк.

Згідно із заповіддю цадика Нахмана, хасиди мають здійснювати паломництво саме в Умань, щоб встановити особливий зв'язок із Всевишнім. Жодні застереження обласної та місцевої влади, такі як можливі ракетні обстріли або недостатня кількість укриттів, не зупинили хасидів у їхньому намірі.

Умань стала святковим місцем для хасидів, адже саме тут похований рабі Нахмана з Брацлава, правнук засновника хасидизму, Бааль Шем-Това. 

Він народився в Меджибожі і помер у 1810 році в Умані. Це місто обрали не випадково, абою вшанувати пам'ять про трагічні події часів Коліївщини, відомі як Уманська різанина 1768 року, коли тисячі євреїв Умані відмовилися від своєї віри і зазнали страшної смерті. Раббі Нахман розпорядився поховати себе саме в цьому місті і заповідав своїм послідовникам, брацлавським хасидам, приїжджати молитися на його могилі, особливо в день Рош га-Шана. Після розпаду СРСР, хасиди з різних куточків світу стали регулярно відвідувати Умань.

Для багатьох хасидів важливо відвідати могилу цадика Нахмана хоча б раз у житті, і найкращим часом для цього є святкування Рош га-Шана. Паломництво має велике значення для духовного розвитку молодшого покоління, адже під час поїздки в Умань, хасиди вчать дітей Торі.

Рош га-Шана, що перекладається як "голова року", означає початок нового року і нового циклу людського життя в єврейському календарі. Для хасидів важливо перед цим святом підвести підсумки минулого року, погасити борги, завершити незавершені справи та просити вибачення у тих, перед ким вони скоїли помилки. Тому хасиди в цей день моляться та слухають звуки шофара, який є символом пробудження совісті і повернення до Бога. 

У 2023 році Рош га-Шана відзначали з 15 по 17 вересня. У порівнянні з минулими роками, кількість хасидів, які приїхали до Умані, росла. Щодо організації свята, влада в Умані здійснила обмеження, такі як заборона на продаж алкоголю та піротехніки, а також на продаж пневматичної зброї та іграшок, що імітують зброю. Також було введено спеціальний режим в'їзду та виїзду для громадян у зв'язку із святкуванням юдейського Нового року

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: