Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Азербайджан повністю повертає контроль над Нагірним Карабахом

Азербайджан повністю повертає контроль над Нагірним Карабахом фото

Збройні сили Азербайджану в результаті військової операції з масованим використанням високоточного озброєння змусили "уряд" невизнаної "Нагірно-Карабахської республіки" капітулювати. На проведення операції знадобилось менше 24 годин.

У міноборони Азербайджану повідомили, що 20 вересня о 12:00 (за київським часом) була досягнута домовленість щодо припинення "антитерористичних дій". Відповідно до них всі вірменські формування мають скласти зброю, здати її військовим Азербайджану, залишити свої позиції та територію Азербайджану - тобто покинути Карабах. Водночас всі військові підрозділи невизнаної республіки розформовуються.
 

Зазначається, що цей процес має пройти у координації з російським миротворчим контингентом, який знаходиться у регіоні на основі досягнутої 10 листопада 2020 року домовленості після завершення Другої війни за Нагірний Карабах. Зустріч між представниками "уряду" Нагірного Карабаху та представниками Азербайджану має пройти 21 вересня у Євлаху.

У порівнянні із подіями 2020 року, коли війна тривала 44 доби, ця операція є просто блискавичною. Її характерною рисою стало масоване використання високоточного озброєння та ударних дронів, включно з Bayraktar TB2. Зокрема у перші ж години операції Азербайджан активно уражав позиції засобам ППО, зв'язку, складах та командних пунктів, а згодом перейшов до точкового знищення позицій та знищення артилерії противника.

Станом на вечір 19 вересня у Баку повідомили, що знищили 6 станцій РЕБ, 2 ЗРК, 40 артсистем та 30 мінометів та 20 бойових машин противника.

Зазначимо, що офіційний Єреван з початку операції у Нагірному Карабасі просто дистанціювався, заявивши, що жодних сил країни у цього регіоні немає. Своєю чергою російські "миротворці", за різною інформацією, або були блоковані, або вийшли з району, передавши координати вірменських позицій. Тобто жодної альтернативи для так званої "Нагірно-Карабахської республіки" не проглядалось.

Що ще раз доводить, всі "невизнанні республіки", які з'явились навколо РФ, існують доти, поки Кремль може підтримувати їх існування.

Але звісно початок мирних перемовин не означає одномоментне встановлення повного конституційного контролю Баку над своєю територією. Й вочевидь попереду складний шлях повноцінної інтеграції регіону, який у статусі "невизнаної республіки" перебував з 1991 року.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: