Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Європейський банк реконструкції і розвитку збільшить фінансову підтримку українського бізнесу

Європейський банк реконструкції і розвитку збільшить фінансову підтримку українського бізнесу фото

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки за підсумками зустрічі Першого віцепрем'єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко із Президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Основні напрямки співпраці в 2024 році будуть стосуватись фінансування виробників обладнання для розмінування сільськогосподарських земель, проєкту страхування воєнних ризиків, а також кредитування реального сектору економіки.

«Обговорили з колегами з ЄБРР актуальні напрямки співробітництва на цей та майбутній рік. Для нас важливо збільшувати обсяги гуманітарного розмінування українських аграрних земель… Ми абсолютно свідомі, що процес розмінування українських територій надзвичайно складне і фінансово затратне завдання. Але без цього відновлювальна робота та економічний розвиток на деокупованих територіях неможливі», - зазначила Свириденко.

За її словами, ЄБРР готовий долучитись до фінансування розмінування аграрних земель та розробити спеціальний фінансовий продукт у співпраці з банками та міністерством із фінансування робочого капіталу для виробників спецтехніки для розмінування.

На думку очільниці Мінекономіки, це може дати поштовх для розвитку технологій та машинобудування в Україні.

Також сторони обговорили питання подальшої співпраці між ЄБРР та організаціями фінансування розвитку щодо координації зусиль по інвестуванню в Україну, особливо в приватний сектор економіки.

Йшлося й про збільшення прямого кредитування українського приватного бізнесу, а також підтримки ліквідності держкомпаній.

«Гроші, які йдуть на підтримку приватного сектору, мають суттєво більший кумулятивний ефект для економіки, ніж пряма бюджетна підтримка. Але щоб в Україну прийшли інвестори, ми маємо надати їм повноцінний захист. Саме тому мені приємно повідомити, що ЄБРР готує юридичне структурування та управління відповідним проєктом, а також підготовку продукту із страхування товарів в дорозі та на складах від воєнних ризиків разом із українськими страховими компаніями. На наступних етапах проєкт може теж включати страхування інвестиційних ризиків», - підкреслила Юлія Свириденко.

Окремо обговорювалась можливість залучення ЄБРР до фінансування програм державної підтримки українського бізнесу, таких як «Доступні кредити 5-7-9%», або гранти на підтримку переробних виробництв та малого бізнесу.

У міністерстві нагадали, що наразі ЄБРР бере участь у 547 проєктах в Україні. Сукупні інвестиції ЄБРР в Україну складають 18 млрд 384 млн євро.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: