Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Інвалідності більше не буде

Інвалідності більше не буде фото
Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) розробило законопроєкт, який змінює методологію визначення ступеня функціональних обмежень та пропонує замість терміну "інвалідність" використовувати оцінку втрати функціональності. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу в Житомирі.

За його словами, уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), і починаючи з 2025 року, будуть впроваджені інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та оцінки функціональних обмежень, замінюючи традиційне поняття "інвалідності".

"Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу", — зазначив Ляшко.

За словами міністра, найближчим часом презентують законопроєкт, який змінює всю методологію встановлення інвалідності.

"Ми зробили міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, – ред.) в країні національним класифікатором. Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності", — сказав він.

Ляшко зазначив, що Україна має відмовитися від пострадянської моделі визначання інвалідності.

"У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися", — додав міністр.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: