Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

НОВІ штрафи за незаконний вилов риби

НОВІ штрафи за незаконний вилов риби фото

Починаючи з жовтня, в Україні набула чинності єдина система штрафів за порушення рибоохоронного законодавства для підприємців та фізичних осіб. Таким чином, не буде більше поділу порушників на ці категорії.

Ця історія почалася з постанови Кабінету Міністрів України під номером 104, яка припинила відмінний розрахунок збитків для підприємців і фізичних осіб за однакові порушення правил рибальства. Раніше цей підхід створював можливості для корупції при визначенні збитків. Наприклад, це дозволяло маніпулювати цінами на водні біоресурси для конкретних регіонів під час розрахунків.

Зараз в Україні встановлюються єдині ставки штрафів для обчислення розміру збитків, які визначаються за допомогою такси на неоподатковуваний мінімум доходів громадян. За даними на 2023 рік, ця сума становить 1 342 гривні.

Наприклад, якщо хтось виловить одного веслоноса(гібрид осетрових риб Polyodon spathula), розмір заподіяної шкоди буде оцінений у 1 110 неоподатковуваних мінімумів доходів, що відповідає 1,49 мільйона гривень штрафу.

Вилов однієї форелі призведе до шкоди у розмірі 425 неоподатковуваних мінімумів, або 570 тисяч гривень штрафу. Також передбачено наступні штрафи за вилов риби:

  • Сом європейський – штраф 403 тисячі гривень.
  • Судак звичайний – 283 тисяч гривень.
  • Хамса – 6 710 гривень за кілограм.
  • Кілька – 9 340 гривень за кілограм.

Ці нові правила допоможуть забезпечити більшу справедливість та боротьбу з корупцією у сфері рибальства в Україні.

«Шановні рибалки, дотримуйтесь рибоохоронного законодавства — і вам не доведеться сплачувати значні суми збитків за його порушення», — закликають у Держрибагентстві.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: