Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Електронним повісткам бути?

Електронним повісткам бути? фото

Загальна мобілізація та стан воєнного положення в Україні діють з 24 лютого 2022 року, і усі чоловіки у віці від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, повинні перебувати на обліку, якщо закон не передбачає інше. З 2023 року розпочалися реформи, спрямовані на систематизацію військового обліку і мобілізації на підставі стану здоров'я та спеціальності.

Весною 2023 року військові та депутати розглядали можливість модернізації системи військового обліку, щоб зробити її доступною в онлайн режимі і надавати можливість висилати повістки в електронній формі. Однак уряд відмовився інтегрувати систему ДІЯ з військовими реєстрами.

Було розроблено новий підхід до наповнення Єдиного реєстру військовозобов'язаних, і триває робота над законною системою вручення повісток в електронному форматі.

Заступниця голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, Мар'яна Безугла, повідомила Всеукраїнській службі новин (ВВС Україна), що система Електронного реєстру військовозобов'язаних та призовників "Оберіг" готова на 90% і вивчається можливість відправлення повісток онлайн.

«З наповненням реєстру Оберіг великий прогрес, там вже є дані щодо майже всіх військовозобов'язаних ― 90%. Далі працюємо з Мінцифрою, щоб зв’язали інші реєстри з цією базою даних», ― запевнила Безугла.

Вона також додала, що система "Оберіг" планує розпочати взаємодію з реєстрами інших державних органів восени після введення повноцінної комунікації. Цей процес керується проєктним та координаційним комітетом під керівництвом колишньої виконавчої директорки компанії "Нова пошта" Оксани Ферчук.

«Він почав створюватись де-факто, вона опрацювала взаємодію з іншими реєстрами. І восени ця взаємодія має запускатись поетапно», ― розповіла Мар’яна Безугла.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: