Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Студенти можуть бути мобілізовані

Студенти можуть бути мобілізовані фото

Деякі особи використовують свою вищу освіту для ухилення від призову на мобілізацію. Про це заявили в Міністерстві освіти і науки, коментуючи законопроєкт, який передбачає скасування можливості відстрочки для певних студентів.

В МОН підкреслюють, що вступ до закладу вищої освіти повинен бути обдуманим вибором, а не лише формальністю для отримання довідок та дозволів.

Ця ініціатива стосується осіб, які перебувають у академічній відпустці. Фактично, вони не отримують освіту, і, отже, втрачають підставу для отримання відстрочки від мобілізації. Зареєстрований в Верховній Раді законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо скасування можливості відстрочки для деяких студентів. Ця ініціатива передбачає, що відстрочення не буде надаватися чоловікам, які досягли 30-річного віку та обирають непослідовну вищу освіту.

З іншого боку, можливість відстрочення залишиться для тих, хто ще не досяг 30 років і отримує послідовну освіту.

«Прагнемо, щоб студенти вступали до ЗВО за власним бажанням, а не через вимушені обставини. На жаль, цифри вказують на те, що такі ризики є. У 2022 році категорія студентів-чоловіків віком старше за 25 років збільшилася на 55 тисяч у порівнянні з даними за 2021 рік, зокрема на 33 тисячі на магістерському рівні. Бачимо, що деякі люди використовують вищу освіту, щоб обійти мобілізацію», – зазначають у Міносвіти.


Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: