Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Чернігівському храмі молилися на російського імператора

У Чернігівському храмі молилися на російського імператора фото
У Спасо-Преображенському соборі в Чернігові виявили російську імперську символіку. Слід зазначити, що цей собор є одним із найдавніших храмів на Русі. Він розташований у історичному середовищі Чернігова, в центрі колишнього Дитинця. 

Будівництво цього собору розпочалося приблизно у 1033–1034 роках за велінням першого відомого за літописами князя Мстислава Володимировича. Перші літописи згадують про "церкву святого Спаса" у 1036 році, коли князь Мстислав раптово помер. На той момент стіни собору вже піднялися на рівень вершника, що стоїть в стременах та піднімає руку (приблизно 4 метри).

За ймовірністю, будівництво було припинено після смерті Мстислава, і храм був добудований при наступному чернігівському князі, Святославі Ярославичі.


Спасо-Преображенський собор входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" і дотепер використовується як храм Української православної церкви Московського патріархату. Іншими словами, цей храм є державною власністю, що використовується як діючий храм церквою, згаданою вище.

Нещодавно в цьому чернігівському храмі в публічному просторі для віруючих була встановлена ікона Ніколая II, останнього імператора російської імперії, та його сім'ї. Кілька днів тому почала працювати комісія Міністерства культури та інформаційної політики України, яка здійснювала передачу державного майна Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній".

Після зауважень від науковців священики Спасо-Преображенського собору видалили згадану ікону і вивезли її з українського храму.


Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: