Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Прожитковий мінімум 2024: Які українці опиняться за межею бідності?

Прожитковий мінімум 2024: Які українці опиняться за межею бідності? фото
Українці, які отримають менше прожиткового мінімуму (фактичного розміру), перебувають за межею бідності, розповідає Людмила Черенько, завідувачка відділу дослідження якості життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України. Вона наголошує, що, не дивлячись на це, оцінку бідності повинні робити не на рівні окремих громадян, а на рівні сімей.

Зараз сукупний дохід на сім'ю з двох дорослих та двох дітей в Україні, враховуючи розрахунковий прожитковий мінімум, повинен становити не менше 28 528 грн на місяць, щоб забезпечити мінімальні потреби у продуктах, товарах та послугах. Тим не менше, ця сума значно перевищує 30 000 грн на місяць вже на даний момент.

Також варто відзначити, що розрахунковий прожитковий мінімум, використовуваний урядом для розрахунку соціальних виплат, суттєво відрізняється від фактичного прожиткового мінімуму. Наприклад, він становить:
  • 2093 грн для пенсіонерів;
  • 2684 грн для дорослих;
  • 2272 грн для дітей до 6 років;
  • 2833 грн для дітей віком від 6 до 18 років.
Зараз ситуація в Україні не дозволяє забезпечити громадян виплатами, розмір яких становить щонайменше фактичний розмір прожиткового мінімуму. З цієї причини вводяться два різних показники для розрахунків: один відображає фактичний розмір прожиткового мінімуму, а інший, менший, використовується для розрахунку соціальних виплат.

Прожитковий мінімум в Україні не планується підвищувати в найближчі роки. Вже зараз фактичний прожитковий мінімум значно перевищує розмір прожиткового мінімуму, визначеного урядом, і становить приблизно 6500 грн, висловлює думку міністрка соціальної політики Оксана Жолнович.

На жаль, обсяги бюджету не дозволяють підвищувати розмір соціальних виплат до рівня фактичного прожиткового мінімуму. Тому в Україні використовуються два різних показники для розрахунків соціальних пільг та допомоги.

Важливо відзначити, що рівень бідності в Україні вже не так сильно залежить від розміру прожиткового мінімуму, як раніше. Однак існують громадяни, які отримують мінімальні соціальні виплати, такі як одинокі батьки, що отримують допомогу на дітей.

У проєкті державного бюджету на 2024 рік не передбачено підвищення прожиткового мінімуму. Розміри прожиткового мінімуму для різних категорій громадян зберігаються на попередньому рівні:
  • Для дітей до 6 років — 2563 грн;
  • Для дітей віком від 6 до 18 років — 3196 грн;
  • Для працездатних осіб — 3028 грн;
  • Для осіб, які втратили працездатність — 2361 грн.
Ось такі показники передбачено урядом на наступний рік. Розмір прожиткового мінімуму навіть урядом визнається як менший, ніж його фактичний розмір. Фактичний прожитковий мінімум зазвичай зростає через підвищення вартості життя та інфляції, що змушує збільшувати розмір мінімальних соціальних виплат.

Маючи на увазі, що розмір прожиткового мінімуму, використовуваний для розрахунків соціальних виплат, значно нижчий за фактичний розмір, гарантовано, що найбідніші верстви населення України залишатимуться в стані недостатку найближчими роками.


Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: