Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Рись сфотографували на Чернігівщині

Рись сфотографували на Чернігівщині фото
Фотопастка зафіксувала рідкісну тварину в Чернігівському парку "Міжрічинський". Ці екологи раніше вже виявляли сліди рисі у прикордонній місцевості, але дотепер не мали можливості побачити цю тварину живими очима.

Зафіксована тварина є риссю звичайною, також відомою як євразійська рись (Lynx lynx L.). Ця тварина належить до роду рись (Lynx) і входить до родини котових (Felidae) в ряду хижих (Carnivora).

Євразійська рись є найбільшою серед усіх видів рисей. Довжина її тіла може коливатися від 76 до 110 см, а довжина загривку становить близько 70 см. Самки є трохи меншими, довжина тіла становить від 3 до 6 см менше. Довжина хвоста рисі коливається від 10 до 31 см, а висота в плечах становить приблизно 60-65 см. Самці часто важать від 18 до 26 кг, але іноді можуть досягати ваги до 32 кг, тоді як самки в середньому важать близько 18 кг. Тіло рисі коротке і щільне, а їхні характерні особливості включають карі очі, китиці на вухах, короткий хвіст, потужні пазурі та міцні задні лапи. Взимку вони вкриті густим хутром, що допомагає їм адаптуватися до снігових умов.

На сьогоднішній день в Україні налічується приблизно 500 рисей. З 1994 року, коли рись була включена до Червоної книги України і було заборонено полювання на неї, популяція цих тварин не збільшилася істотно, і досі ми знаємо мало про їхнє життя.

Важливо відзначити, що рись є видом, від якого залежить здоров'я екосистем та життєвий цикл інших видів. Наприклад, для життя рисі потрібна велика територія, де її не турбують, і ця територія може становити від 120 до 1800 квадратних кілометрів для самців та від 80 до 500 квадратних кілометрів для самок. Тому охороняючи рись та її середовище існування, ми також забезпечуємо шанси на виживання інших видів тварин і рослин, які співіснують з нею.

Кожен хижак в екосистемі відіграє свою роль. У випадку рисі це регулювання чисельності гризунів, а також лисиць, які є переносниками хвороб і паразитів. Рисі сприяють збереженню здоров'я лісів і збереженню різноманітності видів в природі.

Фото: Комунальний Заклад Рлп Міжрічинський
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: