Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Єврокомісія рекомендує почати перемовини про вступ України до ЄС

Єврокомісія рекомендує почати перемовини про вступ України до ЄС фото

Європейська комісія офіційно порекомендувала розпочати процес перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Про це повідомила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн, передає «Інтерфакс-Україна» з Брюсселю.

Так, Єврокомісія оприлюднила звіт, у якому зафіксувала прогрес України у виконанні семи рекомендацій на шляху до членства в ЄС. Тепер розпочнуться переговори про вступ України в Євросоюз.

Згідно зі звітом, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС. Водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.


                                                                                     Урсула фон дер Ляєн
                                                                                        Офіс президента

За словами фон дер Ляєн, основний прогрес Україна досягла у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, а також у новому законі про медіа та прогресі щодо нацменшин.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний, що саме ця рекомендація Єврокомісії стане вирішальною при ухваленні політичного рішення лідерами ЄС у грудні цього року. Він наголосив, що попереду — величезна робота з адаптації національного законодавства до законодавства ЄС.

Окрім того, Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ Молдови до ЄС. А ще — надати Грузії статус країни-кандидата в ЄС, але при виконанні низки умов, зокрема дотримання зовнішньої політики Брюсселя.

Нагадаємо, у вересні 2023 року голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія заявив, що Верховна Рада ухвалила 99,9% законодавчих рішень, потрібних для початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина пропонувала: закрити всі сім блоків з рекомендаціями ЄС на 100% не вдасться, але Україна матиме «солідний бекграунд» по кожному з них.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба казав, що Єврокомісія «не мислить такими категоріями як "одна з семи" чи "дві з семи"» виконаних рекомендацій, натомість суть у кінцевому результаті. Кулеба наголосив, що політично «абсолютно ніхто» не ставить під сумнів той факт, що Україна рухається до ЄС.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: