Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Лептоспіроз на Чернігівщині

Лептоспіроз на Чернігівщині фото
У Чернігівській обласній дитячій лікарні зараз перебуває на лікуванні 1-річна дитина із виявленим лептоспірозом. Про це повідомив в.о. завідувача інфекційного відділення Володимир Андрющенко під час ефіру "Праймвечір. Акценти" на Українському Радіо Чернігівська хвиля.

"На даний час, у нас перебуває однорічна дитина з 26 жовтня. У неї була лихоманка. Під час обстеження ми виявили лептоспіроз, показники були перевищені у 18 разів. Дитина отримує лікування, показники вже покращилися".

За його словами, у вересні ще одне випадкове зараження цим захворюванням виявили у дитини. Загалом, з початку серпня і до 8 листопада зафіксовано 16 випадків лептоспірозу на Чернігівщині, якій значно перевищують кількість випадків за аналогічний період у 2022 році, коли було лише два випадки цього захворювання.

"Серед них двоє дітей. Дві людини померли. Це говорить про нестійку епідеміологічну ситуацію. Тому говорити, що це видумане захворювання чи штучно виведене, я б не стала. Ми разом із лікувальними закладами, з Держпродспоживслужбою скооперувалися і розробили відповідні заходи", — каже Інна Семенюк.



Найвища кількість захворювань на лептоспіроз виявлена в Ніжинському районі (вісім випадків), за ним слідують Чернігівський район (шість випадків), а також по одному випадку у Прилуцькому та Корюківському районах.

Лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ Інна Семенюк розповіла, що двоє людей з Чернігівського та Ніжинського районів померли від лептоспірозу через пізнє виявлення захворювання.
  
Лептоспіроз є гострим інфекційним захворюванням, яке поширюється серед людей і тварин. Захворюваність зазвичай зростає влітку та восени. Люди можуть заразитися внаслідок контакту з інфікованими тваринами або при купанні у водоймах, забруднених бактерією лептоспірозу. Лабораторія особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження води та мишоподібних гризунів.



Інфікована їжа також може спричинити захворювання лептоспірозом, і це захворювання може виникнути повторно. Найбільш серйозні наслідки включають ураження нервової системи, менінгіту, нирок, печінки, легень або навіть смерті.
​​​​​​​
Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: