Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Інтернету може не бути - вчені говорять про інтернет-апокаліпсис

Інтернету може не бути - вчені говорять про інтернет-апокаліпсис фото
Сильний шторм на Сонці може повністю відключити мережу на Землі на місяці. 

"У випадку такого сценарію великі скупчення плазми можуть дістатися до Землі за один день. Це призведе до відключення більшості технологій, таких як радіо, оптоволокно, GPS, інтернет та електропостачання. "-
Професор Пітер Беккер, який співпрацює з командою, метою якої є створення системи раннього попередження про небезпечну сонячну активність, яка може завдати шкоди критично важливим технологіям. 
 
Вибух на Сонці, який стався 3 березня 2023 року. На зображенні видно безліч екстремального ультрафіолетового випромінювання, яке виділяє надзвичайно гарячий матеріал у спалахах і має оранжевий колір.

"Ми можемо захоплюватися Північним сяйвом, але та сама енергія сонячної бурі може стати причиною того, що один дослідник назвав 'інтернет-апокаліпсисом'", - заявив професор Пітер Беккер з Університету Джорджа Мейсона. "Інтернет досяг повноліття у той час, коли Сонце було відносно спокійним, а зараз воно переходить до періоду більшої активності. Вперше в історії людства відбувся перетин підвищеної сонячної активності з нашою залежністю від Інтернету і нашою глобальною економічною залежністю від Інтернету". 

"Було багато (сонячних) спалахів", - сказав Беккер. "Спалах - це коли Сонце стає яскравішим, і ми бачимо випромінювання, і це свого роду початковий спалах. А потім може статися справжній постріл - виверження корональної маси (CME). Таким чином, ми можемо бачити спалах, але виверження корональної маси може відбутися в якомусь випадковому напрямку в космосі, але ми можемо сказати, коли воно дійсно направиться до Землі. І це дає нам приблизно 18 годин попередження, можливо, 24 години, перш ніж ці частки дійсно дістануться до Землі і почнуть створювати перешкоди в магнітному полі Землі".

Теплове зображення виверження або спалаху на поверхні Сонця. Сонячні спалахи - це гігантські вибухи на Сонці, які викидають енергію, світло та високошвидкісні частки у космос.
 

"А потім ви отримуєте таку хитру річ, коли ви насправді можете отримувати струм від Землі", - сказав Беккер. "Так от, всі думають: "О, мій комп'ютер заземлений, зі мною все в порядку", - але в такому випадку, якщо ви передасте індуктивний струм на поверхню Землі, це може працювати практично в зворотному напрямку, і в кінцевому підсумку ви можете вибити те, що вважали відносно безпечним".


Електроенергетична система, супутники, підземний оптоволоконний кабель у мідному оболонці, навігаційні системи та GPS, радіопередавачі та засоби зв'язку - все це уразливо.
 

Це вже траплялося раніше. 

Беккер вказує на подію Каррінгтона у 1859 році. Це був останній раз, коли CME досяг Землі.

"CME фактично вивела з ладу телеграфну систему, від телеграфних ліній буквально летіли іскри", - сказав Беккер. "Деяких операторів вбило електричним струмом, бо в проводах виявилося висока напруга, чого вони ніколи не повинні були робити, але коливання магнітного поля стали настільки сильними, що практично перетворилися в генераторну систему і відправило ці струми по телеграфних дротах".

Варто зазнчити, що провідники телеграфу були надійними порівняно з сучасною крихкою електронікою, сказав він.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: