Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Конфлікт через російську мову: у скандал втрутився Лубінець, викладачка в реанімації

Конфлікт через російську мову: у скандал втрутився Лубінець, викладачка в реанімації фото
У мовний конфлікт між студенткою і викладачкою Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ) втрутилися уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Омбудсмени наголосили, що українська є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя.

Студентка поділилася з ТСН, що її нібито змушували говорити російською під час одного з практичних занять, а коли вона не змогла цього зробити – зрозуміла, що її принизили. Викладачка, яка, мовляв, вимагала спілкуватися мовою країни-агресора, всі звинувачення заперечує. Керівництво ж вишу розповіло, що буде проводитися розслідування, аби зрозуміти, хто винний у ситуації, що склалась.

Конфлікт через російську мову у виші Дніпра: у скандал втрутився Лубінець, викладачка в реанімації

Реакція уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на мовний конфлікт і у своєму дописі підкреслив, що українська – обов'язкова для спілкування у публічних сферах життя, й засуджує мову ворога.

"Як омбудсмен України, я засуджую дискримінацію учасників освітнього процесу, але й засуджую мову ворожнечі! Безумовно, українська мова – єдина державна мова, яка є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя. Ця вимога має бути дотримана. Як варто дотримуватися і прав людини, й не може бути допущена дискримінація за будь-якою ознакою чи мова ворожнечі", – зазначив Лубінець.



Він також додав, що його представник у Дніпропетровській області Михайло Карпенко відвідав виш і поспілкувався зі студентами, викладачами та керівництвом закладу, аби встановити, чи дійсно сталась дискримінація за будь-якою ознакою та чи справді у закладі освіти говорили російською. Зокрема, вже стало відомо, що зі сторони викладачки, можливо, було порушення – й може бути застосоване дисциплінарне стягнення за рішенням комісії щодо неї.

"Зі сторони інших учасників дискусії були прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки: ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять – і вона зараз у реанімації", – сказав уповноважений з прав людини.

У разі підтвердження порушення винного мають покарати, підкреслив Лубінець, проте наголосив й на тому, що не варто узагальнювати й продовжувати цькувати людину. Омбудсмен зазначив, що неповага та дискримінація грають на руку ворогу, тож потрібно бути взаємоввічливими та зберігати обʼєктивність.
 

Що сказав мовний омбудсмен

Конфлікт через російську мову у виші Дніпра: у скандал втрутився Лубінець, викладачка в реанімації

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь також висловився щодо ситуації, яка трапилась у медичному виші Дніпра. Він підкреслив, що українська мова гарантована в закладах освіти, проте він чекатиме офіційної позиції університету.

"Щодо цього факту мені відомо тільки те, що є в соціальних мережах. Але я хочу дочекатися офіційної позиції університету. Ми це обговоримо і з ректором, і з міністром освіти та науки – і якщо такі факти підтвердяться, вживатиму законних заходів реагування", – сказав захисник державної мови.

Уповноважений нагадав, що на території закладів освіти у спілкуванні має використовуватись українська мова, й наголосив на тому, що нині працює понад 30 студентських мовних омбудсменів, які захищають мовні права. Додав, що нині українці впевненіше захищають свої норми у цьому питанні й частіше реагують на порушення.

Нагадаємо, про випадок також стало відомо зі слів підприємця Андрія Табінського. Він розповів, що почув історію з перших уст і був здивований, що це відбувається в Україні, де вже десятий рік йде війна з сусідньою країною-агресором. Чоловік назвав дії викладачки дискримінацією за мовною ознакою, порушенням мовного законодавства і прав людини, що в час війни є ще й відвертою роботою на ворога. Ситуація викликала обурення і в користувачів соцмережі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: