Конфлікт через російську мову: у скандал втрутився Лубінець, викладачка в реанімації

У мовний конфлікт між студенткою і викладачкою Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ) втрутилися уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Омбудсмени наголосили, що українська є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя.

У мовний конфлікт між студенткою і викладачкою Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ) втрутилися уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Омбудсмени наголосили, що українська є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя.

Студентка поділилася з ТСН, що її нібито змушували говорити російською під час одного з практичних занять, а коли вона не змогла цього зробити – зрозуміла, що її принизили. Викладачка, яка, мовляв, вимагала спілкуватися мовою країни-агресора, всі звинувачення заперечує. Керівництво ж вишу розповіло, що буде проводитися розслідування, аби зрозуміти, хто винний у ситуації, що склалась.

Реакція уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на мовний конфлікт і у своєму дописі підкреслив, що українська – обов'язкова для спілкування у публічних сферах життя, й засуджує мову ворога.

"Як омбудсмен України, я засуджую дискримінацію учасників освітнього процесу, але й засуджую мову ворожнечі! Безумовно, українська мова – єдина державна мова, яка є обов'язковою для спілкування у публічних сферах суспільного життя. Ця вимога має бути дотримана. Як варто дотримуватися і прав людини, й не може бути допущена дискримінація за будь-якою ознакою чи мова ворожнечі", – зазначив Лубінець.



Він також додав, що його представник у Дніпропетровській області Михайло Карпенко відвідав виш і поспілкувався зі студентами, викладачами та керівництвом закладу, аби встановити, чи дійсно сталась дискримінація за будь-якою ознакою та чи справді у закладі освіти говорили російською. Зокрема, вже стало відомо, що зі сторони викладачки, можливо, було порушення – й може бути застосоване дисциплінарне стягнення за рішенням комісії щодо неї.

"Зі сторони інших учасників дискусії були прояви мови ворожнечі та цькування до викладачки: ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять – і вона зараз у реанімації", – сказав уповноважений з прав людини.

У разі підтвердження порушення винного мають покарати, підкреслив Лубінець, проте наголосив й на тому, що не варто узагальнювати й продовжувати цькувати людину. Омбудсмен зазначив, що неповага та дискримінація грають на руку ворогу, тож потрібно бути взаємоввічливими та зберігати обʼєктивність.
 

Що сказав мовний омбудсмен

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь також висловився щодо ситуації, яка трапилась у медичному виші Дніпра. Він підкреслив, що українська мова гарантована в закладах освіти, проте він чекатиме офіційної позиції університету.

"Щодо цього факту мені відомо тільки те, що є в соціальних мережах. Але я хочу дочекатися офіційної позиції університету. Ми це обговоримо і з ректором, і з міністром освіти та науки – і якщо такі факти підтвердяться, вживатиму законних заходів реагування", – сказав захисник державної мови.

Уповноважений нагадав, що на території закладів освіти у спілкуванні має використовуватись українська мова, й наголосив на тому, що нині працює понад 30 студентських мовних омбудсменів, які захищають мовні права. Додав, що нині українці впевненіше захищають свої норми у цьому питанні й частіше реагують на порушення.

Нагадаємо, про випадок також стало відомо зі слів підприємця Андрія Табінського. Він розповів, що почув історію з перших уст і був здивований, що це відбувається в Україні, де вже десятий рік йде війна з сусідньою країною-агресором. Чоловік назвав дії викладачки дискримінацією за мовною ознакою, порушенням мовного законодавства і прав людини, що в час війни є ще й відвертою роботою на ворога. Ситуація викликала обурення і в користувачів соцмережі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: