Операція із порятунку двох лебедів на Чернігівщині від команди Kyiv Animal Rescue Group

У селі Голубівка, Прилуцького району, команда рятівників тварин Kyiv Animal Rescue Group врятувала двох лебедів з льоду, які через дефекти крил не змогли відлетіти у вирій. 

Тетяна Сидор розповіла, що цієї весни на їхньому ставку з’явилися лебеді, які вивели п’ять пташенят. Вона виявила, що двоє з них мають фізичні вади, що і ускладнили їм виліт.

"Одне було із дитинства із дефектом крила, а друге вже покалічилося майже в дорослому віці. І прийшла до нас зима. Ставочок став замерзати. Батьки не покинули своїх дітей. Були до вчорашнього дня з ними. Я ще прийшла батьки були, ходили по льоду. Вони поплакалися тут і полетіли. Ці лебеді, що залишилися голови вгору піднімали. Серце і душу мають усі. Вони залишилися в надії, що люди не дадуть їм пропасти і врятують їх", — розповіла Тетяна.

Жінка пильно доглядала за лебедями, годувала їх, та навіть приготувала спеціальне приміщення для їхнього зимового проживання.

Волонтерка активізувала місцеві телеграм-канали та залучила увагу волонтерів. Допомога надійшла від команди рятувальників із Києва, визнаної однією з лідерських українських команд у цій галузі. Михайло Сторожук, який має понад 10-річний досвід рятування лебедів, вирушив на операцію на льоду.

"Довелося ламати лід веслами і чекати доки він стане достатньо міцнішим, щоб засунути човна і на човні по льоду побіг за лебедем. Лебедів завжди заганяються в бік берега і потім група підтримки із берега їх ловить. Схоже, що у них дефект крил — це рахіт. Вони погано харчувалися, тому у них погані крила виросли. Але можуть бути і травми", — розповів рятувальник Kyiv Animal Rescue Group

Допомагав рятувальникам ловити птахів місцевий мешканець, Василь Сидор, який проживає неподалік.

"Підійшов до берега і дивлюся, він підходить до берега в осоку. В осоці трошки замешкався, а рятувальник один на воді, а один на березі, а лебедів два. Треба було третю людину. Сак був у них і я раз – накрив одного, другого. У клітці їм веселіше, ніж на льоду і на душі спокійніше".

Перш ніж лебедів відправлять у ветеринарну клініку для відновлення сил, їхній стан буде перевірений фахівцями. Згодом птахів доставлять до Межигірського притулку лебедів. Якщо лебеді зможуть летіти, їх відпустять, інакше вони знайдуть пристань у притулку.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: