Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Українську енергосистему остаточно синхронізували з європейською

Українську енергосистему остаточно синхронізували з європейською фото
Європейська мережа операторів системи передання електроенергії (ENTSO-E) ухвалила рішення про переведення України з тимчасового режиму на постійну синхронізацію.

Про це повідомили прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Це означає, що процес синхронізації енергосистем України та Європейського Союзу повністю завершено, а потужності для імпорту електроенергії з Європи збільшено на 500 МВт — до 1700 МВт.

"Таке рішення партнери ухвалили після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем. І це суттєвий внесок у стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", — наголосив Кудрицький.

За словами голови «Укренерго», попереду — розвиток спільної системи енергетичної безпеки та створення єдиного з Європою ринку електричної енергії.

Що передувало?

У березні 2022 року Україна екстрено приєдналася до європейської енергосистеми, продемонструвавши стійкість української енергосистеми в ізольованому режимі під час повномасштабної російської агресії.

Але для того, щоб перейти з екстреної на постійну синхронну роботу з ENTSO-E, «Укренерго» мало завершити виконання всіх технічних умов, про які оператор домовлявся з європейськими партнерами ще у 2017 році.

Ситуація в енергосистемі

Як повідомили в «Укренерго», ремонтні бригади продовжують відновлювати мережі та знеструмлені негодою населені пункти. Надвечір, коли споживання електроенергії зростає, збільшується навантаження на енергосистему.

"Обладнання перевантажується, а для наших ремонтників, які працюють у складних умовах, збільшується обсяг відновлювальних робіт", — наголосили в "Укренерго".

Тому там укотре закликали ощадно використовувати електроенергію. Наприклад, радять вимикати електробойлер, якщо не плануєте використовувати його найближчим часом, не залишати електроприлади в режимі сну та вмикати світильник або настільну лампу замість люстри.

Станом на ранок 28 листопада електроенергії, виробленої українськими електростанціями, було достатньо для забезпечення потреб побутових та юридичних споживачів. Ліміти споживання не запроваджувалися, зазначали в "Укренерго".
Процес синхронізації енергосистем України та ЄС повністю завершено, можливості для імпорту електроенергії з Європи збільшено до 1700 МВт.

"ENTSO-E також збільшило на 500 МВт технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови – до 1700 МВт. Таке рішення було прийнято нашими партнерами після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем. І це суттєвий внесок у стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", - написав Кудрицький у Фейсбуці.

Крім того, ЕNTSO-E визнало, що Укренерго виконало ключові технічні заходи, необхідні для постійної синхронізації української та європейської енергосистем.
 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував європейським партнерам за посилення енергетичної стійкості України завдяки синхронізації енергосистем.

"Українська енергомережа об’єдналася з європейською ще в березні 2022 року. Ми отримали «енергетичний безвіз», але на цьому наша енергетична інтеграція з Європою не зупинилася. Сьогодні регіональна група ENTSO-E (мережа операторів системи передачі електроенергії) в Брюсселі ухвалила рішення про переведення України з тимчасового режиму на постійну синхронізацію", - написав Шмигаль у Телеграмі.

Він зазначив, що Україна розширює енергетичні можливості: "Протидіємо російським варварам, які хочуть занурити нас у темряву. Дякуємо європейським партнерам за підтримку. Об’єднані для перемоги України".

Як повідомлялося, у червні 2023 року Європейська мережа операторів системи передачі континентальної Європи (ENTSO-E) збільшила технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну та Молдову до 1200 МВт.

Технічна можливість для експорту з України/Молдови до Європи становить 400 МВт.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: