Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Жорстко й однозначно": польський уряд вимагає скасувати транспортний безвіз для України

"Жорстко й однозначно": польський уряд вимагає скасувати транспортний безвіз для України фото
Прем'єр Польщі підтримав відновлення дозвільної системи для вантажних перевезень між Україною і Євросоюзом.
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що його уряд вимагає від Єврокомісії скасувати транспортний безвіз для України. Про це він сказав на пресконференції в понеділок, пише WNP.pl

"Можу відхилити завісу таємниці, – я пообіцяв перевізникам і ми обов’язково дотримаємося свого слова, – ми будемо дуже жорстко й однозначно вимагати відновлення системи дозволів на перевезення для українських вантажівок і українських водіїв, які проїжджають і прибувають до Польщі. Ця система діяла до весни 2022 року і працювала добре, потім її змінила Єврокомісія, і сьогодні перевізники блокують кордон", – сказав польський прем'єр.

Він вважає, що дозвільна система буде регулювати транспортний ринок "рівноцінним і справедливим чином".

Україна вважає, що скасування чи зміни до "транспортного безвізу" не можуть навіть обговорюватися.

Угода про "транспортний безвіз" скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів на двосторонні та транзитні перевезення до держав ЄС і до листопада 2023 року це дозволяло уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада протестують на прикордонних переходах з Україною в Дорогуську, Гребенному (Люблінське воєводство) та Корчовій (Підкарпатське воєводство). Протестувальники пропускають кілька автомобілів на годину й вимагають запровадити комерційні дозволи для українських транспортних компаній, за винятком гуманітарної допомоги та речей для української армії.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: