Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Все! Розблокували, всі поїхали. Ото двіж": Українські водії 11 грудня почали перетинати кордон із Польщею

"Все! Розблокували, всі поїхали. Ото двіж": Українські водії 11 грудня почали перетинати кордон із Польщею фото
У ніч на 11 грудня перші українські водії вантажного транспорту розпочали перетинати кордон "Ягодин — Дорогуськ" із Польщею після розблокування пункту пропуску, яке передувало кількатижневій блокаді польськими перевізниками. Цю інформацію поширили водії у коментарі Суспільному.

"Все! Розблокували, всі поїхали. Ото двіж", — каже нам один із кермувальників.

Один із водіїв додав, що йому теж настане час вирушити, коли закінчиться його пауза, і побажав всім здоров'я, висловивши сподівання, що "це свавілля" швидше завершиться. На відео видно, як українські фури безперешкодно рухаються через пункт пропуску.

"Ці поліцейські, які 2 місяці захищали протестувальників, тепер же їх і розігнали", — каже водій.

Раніше 11 грудня польські перевізники, які із 6 листопада блокували рух вантажівок на кордоні з Україною, розблокували пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Про це повідомляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков.
 

БЛОКАДУ ЗНЯЛИ

"Зараз 14:45 за польським часом. Сьогодні понеділок. Словом, блокаду зняли. Поліція сказала, можна їхати. Хлопці потихеньку підтягуються до шлагбаума в Україну", — каже ще один чоловік із черги.

Ця блокада призвела до стрімкого зниження експорту через пункти пропуску та викликала недоотримання митних платежів у розмірі 9,3 млрд грн, що вразило держбюджет, як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
 

ЯКА ПРИЧИНА СТРАЙКУ?

Причиною страйку польських перевізників стала надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС, як вказала Асоціація "Укравтопром". Протестувальники обіцяли не блокувати рух автобусів, легкових авто та транспорту, що перевозить гуманітарну допомогу, тварин або швидкопсувні вантажі. До "блокади" також долучилися польські фермери.

2 грудня Мінінфраструктури Польщі оголосило про посилення перевірок вантажного транспорту на кордоні на вимогу транспортної галузі. 7 грудня "Укрзалізниця" почала доставляти вантажівки, що застрягли через страйк, до України.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: