Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Подалі від Москви: як Україна готується до святкування Різдва за новим календарем

Подалі від Москви: як Україна готується до святкування Різдва за новим календарем фото
Цьогоріч українці святкуватимуть своє перше Різдво за новим календарем, що стало черговим кроком усунення російського впливу.
Про це повідомляє Апостроф, посилаючись на видання Reuters.

Як зазначає агенція, оскільки більшість громадян України - православні християни, головна церква країни у 2023-му погодилася відійти від традиційного юліанського календаря, яким послуговується Росія, і святкує Різдво 7 січня.

Повномасштабне вторгнення Росії у лютому 2022 року згуртувало націю на захист і спонукало багатьох громадян відмовитися від російської мови та культури.

 

"Все, що було пов’язане з Росією, і все, що Росія робила так само, як і ми, викликало у людей огиду", – цитує агенція православного священика у Києві Михайла Омеляна.


 

Українці продемонстрували свою зацікавленість у приєднанні до Євросоюзу, і багато хто сприймає членство як важливе підтвердження того, що, на їхню думку, є історичним місцем країни в Європі.

"Виявляється, українці, як і всі європейці, святкували Різдво 25 грудня", - розповідають перехожі, які вперше святкуватимуть 25 грудня.


 

Агенція зауважує, що біля лінії фронту російського вторгнення військові також готуються перейти на святкування 25 грудня.

"Так само, як це було до того, як нам нав’язали 7 січня", - цитують журналісти військовослужбовця на ім'я Богдан, який дислокується на Донбасі.

Зокрема, в один з недільних ранків українські військові прийшли в маленьку імпровізовану церкву для літургії, де співали гімн. У ще одній тамтешній церкві капелан з 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Миколай розповів, що очікує, що під час святкування військові матимуть гарний настрій.

"Ми в основному розуміємо, що ворог безбожний, тому це просто черговий день війни", - зауважив капелан.


 

Позбувається українська влада назв вулиць і населених пунктів, статуй і пам'ятників, пов'язаних з царським і радянським минулим, додали журналісти агенції.

Нагадаємо, що у 2023 році українці святкуватимуть Різдво Христове за новоюліанським календарем - 25 грудня.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: