Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мобілізація за кордоном: Естонія готова повернути в Україну військовозобов'язаних біженців

Мобілізація за кордоном: Естонія готова повернути в Україну військовозобов'язаних біженців фото

План України мобілізувати українців за кордоном ймовірно торкнеться тих українців, які проживають в Естонії. 

Естонія виражає готовність укладати угоду з Україною щодо можливості мобілізації громадян України, які проживають на її території. Згідно з інформацією від міністра закордонних справ Лаурі Ляенеметса, Естонія, у разі необхідності, готова надати допомогу Україні у мобілізації своїх громадян.

Згідно з повідомленням Rus.Postimees, зауважено, що згідно з міжнародним правом, Україна не може мобілізувати своїх громадян, які проживають в Естонії, без відповідної угоди між країнами. Міністр внутрішніх справ додає, що Естонія збирається офіційно повідомити українську владу про готовність укласти такий договір, якщо Україна вирішить мобілізувати своїх громадян в Естонії.

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують", - додав міністр внутрішніх справ.

Варто відзначити, що кількість громадян України призовного віку в Естонії становить приблизно 7500 осіб, проте багато з них вже звільнені від мобілізації. Наприклад, це не стосується тих, хто постійно проживає за кордоном, але може торкатися тих, хто прибув до Естонії після повномасштабної війни і тимчасово перебуває тут з дозволом на проживання.

"За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки не менше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів та люди, які доглядають за близькою людиною. Тобто, критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато", - пояснив Ляенеметс.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: