Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Новий законопроєкт про мобілізацію: Хто не підлягає призову, кому заборонять водити авто і чи будуть мобілізовувати інвалідів?

Новий законопроєкт про мобілізацію: Хто не підлягає призову, кому заборонять водити авто і чи будуть мобілізовувати інвалідів?  фото

Уряд вніс до Верховної Ради новий законопроєкт, присвячений мобілізації та військовому обліку, позначений як №10378.

Згідно із запропонованими змінами до законів про мобілізацію та військову службу, встановлюється кілька важливих пунктів. Наприклад, законопроєкт передбачає заходи щодо військовозобов'язаних, які відмовляються з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Згідно з текстом законопроєкту, повістка про виклик до ТЦК та СП може бути надіслана громадянам через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста, або на електронну пошту.

Яке покарання чекає ухилянтів?

Додатково, законопроєкт надає можливість застосування "тимчасових заходів" до громадян, які "порушили законодавство". Ухилянтів будуть вносити до Єдиного реєстру боржників та застосовувати обмеження, такі як заборона на виїзд за кордон, проведення операцій з майном, обмеження управління транспортними засобами та інші.

Також, Кабмін пропонує посилення відповідальності за порушення правил мобілізації, встановлюючи штрафи від 34 до 85 тисяч гривень, а при умові особливого періоду - від 153 до 204 тисяч гривень за порушення законодавства про військовий обов'язок. Відмова від проходження ВЛК може призвести до позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Згідно з законопроєктом, громадянам, які перебувають за кордоном і ухиляються від мобілізації, припинять надання консульських послуг у закордонних дипломатичних установах України, якщо вони не будуть мати з собою військово-облікових документів.

Відзначено, що всі обмежено придатні за новим законопроєктом будуть зобов'язані ще раз пройти медкомісію.

Мобілізація людей з інвалідністю

Окремим питанням є мобілізація людей з інвалідністю. Законопроєкт виключає 3-ту групу інвалідності з пункту про відстрочку, що дозволяє мобілізацію таких людей в окремих випадках.

Хто не підлягає мобілізації? 

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації надається ряду осіб. 

  • Осіб, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю I або II групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I або II групи, при умові, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов'язаного для здійснення за ними догляду.

  • Осіб з інвалідністю I або II групи, визнаних судом недієздатними.

  • Членів сім'ї осіб з інвалідністю I групи, які надають постійний догляд за ними (не більше одного члена сім'ї).

  • Членів сім'ї осіб з інвалідністю II групи або осіб, які потребують постійного догляду, зайнятих постійним доглядом за ними (не більше одного члена сім'ї).

  • Жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, або якщо дитина потребує домашнього догляду, можуть також скористатися правом на відстрочку, але не більше, ніж до досягнення нею шестирічного віку.

  • Вагітні жінки також мають це право.

Відстрочку від призову також надається чинним народним депутатам України та депутатам Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Законопроєкт передбачає, що певні категорії громадян не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема:

  • Студенти вищих навчальних закладів, які навчаються за денною або дуальною формами, та отримують вищий рівень освіти.

  • Вчені та педагогічні працівники, які працюють в установах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях.

Також передбачається відстрочка на два роки для осіб, які служили під час військового стану та були звільнені, а також для осіб, які служили та були звільнені зі служби у запас зі звільненням із полону. Ці категорії осіб можуть бути призвані за власним бажанням.

Законопроєкт встановлює, що державні службовці, працівники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури не мають права на відстрочку.

Окрім цього, законопроєкт пропонує надавати можливість військовослужбовцям, звільненим із полону, відпочити та пройти відновлення шляхом додаткової відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів.

Законопроєкт також визначає обов'язки громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, включаючи медичний огляд, військовий облік, з'явлення до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки після оголошення мобілізації та наявність військово-облікового документу разом із документом, що засвідчує особу, що пред'являються на вимогу згідно із законом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: