Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів

Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото

Протягом останньої доби Служба безпеки України (СБУ) та Національна поліція успішно припинили функціонування понад 100 колл-центрів, які вчиняли шахрайські дії, викрадаючи особисті дані та гроші громадян України.

Кіберфахівці СБУ та правоохоронці Нацполіції здійснили складну операцію на всій території країни, завдяки якій було зупинено функціонування понад 100 колл-центрів. Ці злочинні групи привласнювали особисті дані та заощадження українців та іноземних громадян. Ця операція становить частину системної роботи СБУ щодо протидії російським спецслужбам, які намагаються впливати на суспільно-політичну ситуацію в Україні.

За даними слідства, зловмисники пропонували потенційним жертвам "заробити на біржі", "інвестувати" кошти у криптовалюту або отримати сумнівний "прибуток" від ставок у гральному бізнесі. Також вони вигадували різні приводи, такі як "ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватись" або "допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій".

Зазначено, що виявлені колл-центри діяли під виглядом онлайн-казино, відомих брокерських компаній та букмекерських контор.

Під час процесу виманювання грошей злочинці збирали особисті дані про своїх клієнтів, включаючи паспортні відомості та номери телефонів. Ці дані можливо потрапляли до російських спецслужб, які використовували їх для дистанційного вербування нових агентів.

Під час обшуків у колл-центрах та місцях проживання організаторів вилучено понад 4 тис. одиниць комп'ютерної техніки, мобільних телефонів та стартових пакетів, а також інші докази злочинних дій.

В рамках кримінального провадження, порушеного за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), вирішується питання про повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжних заходів. Розслідування щодо всіх виявлених фактів продовжується. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Також слід відзначити, що протягом останніх місяців СБУ ліквідувала близько 30 колл-центрів у різних регіонах України, частина з яких координувалася російськими спецслужбами. 

Наприклад, на Вінниччині було розкрито масштабний колл-центр, організований спільно з російським криміналітетом, який став відповідальним за майже 70% усіх шахрайських схем, застосованих до одного з провідних державних банків України.

На Дніпропетровщині було нейтралізовано злочинну організацію, яка збирала інформацію про полонених воїнів Збройних сил України та вимагала гроші від їхніх родичів.

У Черкаській області було розкрито організатора місцевого колл-центру, який співпрацював з підпільною компанією "Яндекс", залучаючи до своєї діяльності місцевих мешканців.

Виявлено, що протягом 2023 року ці нелегальні операції дозволили зловмисникам перерахувати понад 1 млн доларів у доларовому еквіваленті до бюджету Росії.

Загалом, розслідування продовжується з метою встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Комплексні заходи здійснювалися спільно з Національною поліцією за процесуальним керівництвом органів прокуратури.

Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №1
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №2
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №3
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №4
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №5
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №6
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №7
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №8
Ваш родич у біді: СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських колл-центрів фото №9

ото: Служба безпеки України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: