Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Удар БПЛА на Львівщині: Музей Романа Шухевича знищений повністю

Удар БПЛА на Львівщині: Музей Романа Шухевича знищений повністю фото

Цієї ночі, між 4:00 та 6:00 годинами, Львівську область атакували чотири ворожі ударні безпілотники типу "шахед". Усі чотири дрони були знищені під керівництвом ПвК "Захід" та мобільних вогневих груп. Загалом протягом новорічної ночі наші захисники неба у різних областях України ліквідували 87 із 90 ворожих безпілотників.

Внаслідок удару фрагментів БПЛА виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща у Львові. На щастя, немає постраждалих та загиблих, але будівля повністю зруйнована.

Втрати включають меморіальні речі Романа Шухевича, такі як стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича від Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери, автор якого – Ярослав Троцький. Ще близько 600 експонатів були евакуйовані в інше місце з моменту розпочатку повномасштабної війни і зараз перебувають у безпеці.

Загальні збитки становлять 2 мільйони 258 тисяч гривень, включаючи тільки вартість будівлі. Збитки через втрату майна ще оцінюються.

 «Такий вигляд має музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі зараз. Нехай росіяни не сприймають це як успіх. Бо сенс життя Романа Шухевича – боротьба за Україну – продовжує жити у діях тисяч українців. Цього ніколи не вдасться знищити. Ворог поплатиться за все», - повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Музей був відкритий у 2001 році в будинку, де загинув головний командир УПА Роман Шухевич, а також де розташовувалася його штаб-квартира. Саме тут відбувався останній бій командира.

Експозиція містить багато артефактів та важливих предметів. Під час реставрації в дерев'яній стіні була виявлена куля від пістолета "Вальтер". Крім того, саме це місце та будинок мали велике історичне значення. Сходи, схованка і житлова кімната були головними об'єктами меморіального музею.

Фото: Максим Козицький

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: