Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Атомний секондхенд за $500 млн: «Енергоатом» купує обладнання не побудованого у США атомного енергоблока

Атомний секондхенд за $500 млн: «Енергоатом» купує обладнання не побудованого у США атомного енергоблока фото
У розпал військових дій в Україні «Енергоатом» купує у Westinghouse за $500 млн обладнання не побудованого у США атомного енергоблока. Повідомляє forbes.ua.
За інформацією видання, «Енергоатом» домовляється з американською Westinghouse про будівництво нового атомного енергоблока на Хмельницькій АЕС. Коли почнеться будівництво – невідомо, але держкомпанія вже домовилась про придбання виготовленого у 2013-2017 роках обладнання за $500 млн. Куди поспішає «Енергоатом» та чи потрібен Україні новий атомний енергоблок?

Президент «Енергоатома» Петро Котін з 2021-го домовляється про побудову на Хмельницькій АЕС двох атомних енергоблоків за технологією АР з американською Westinghouse. Здавалось би, це дуже далека перспектива з огляду на війну та фінансовий стан «Енергоатома». За 2022 рік виручка компанії – 134,2 млрд грн, збиток – майже 9 млрд грн, за даними YouControl.

Проте наприкінці грудня Westinghouse став переможцем тендеру «Енергоатома» на закупівлю обладнання для будівництва нового пʼятого атомного реактора Хмельницької АЕС. Ціна угоди – $437,5 млн, або 16,4 млрд грн, свідчать дані Prozorro. Йдеться про вже виготовлене обладнання, свідчать опубліковані документи. Детальні умови угоди засекречені через комерційну таємницю.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: