Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Минуло пʼять років: державницьке значення Томоса тепер зрозуміли навіть найзатятіші скептики

Минуло пʼять років: державницьке значення Томоса тепер зрозуміли навіть найзатятіші скептики фото

Пʼять років тому Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної Церкви України. Пʼятий Президент Петро Порошенко у соцмережах нагадує, що робота над створенням автокефальної помісної української церкви почалася значно раніше. Порошенко також зауважив, що тепер навіть затяті скептики усвідомили значення цієї історичної події для духовної незалежності нашої держави.

«Пʼять років тому Господь явив нам справжнє Різдвяне диво. Томос про автокефалію Православної Церкви України було підписано. Ми довго йшли, щоб отримати Томос. Ще у 2015 році наша команда розпочала діалог зі Вселенським престолом. Це були роки плідних переговорів. Держава і влада тоді зробили все, що могли і зобовʼязані були робити, щоб цей день відбувся», – написав Порошенко у соцмережах.

«Тому я дуже добре памʼятаю той момент. Весь день було напружене та хвилююче очікування. А потім, затамувавши подих, ми спостерігали, як Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій скріпив підписом історичний документ», – згадує Порошенко ту мить.

«Державницьке значення усього, що в ті дні відбулося на Фанарі — сьогодні зрозуміли навіть найзатятіші скептики. І вже ніхто не посміє сказати: для чого це все було? Світове православ’я — це сузірʼя незалежних та рівних Церков. І нарешті в цьому сузірʼї засяяла українська зірка», – пише пʼятий Президент.

«В цей день мої слова подяки Вселенському Патріарху за Його любов до України. Окрема вдячність Митрополиту Епіфанію, що у такий складний, зранений війною час, забезпечує єдність та множить силу Православної Церкви України. І велика вдячність Господу, бо без Його промислу цього б не сталося!», – пише Петро Порошенко.



 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: